Veza sa SAD-om
115

Uspostavljena direktna aviolinija Beograd - Chicago, dobra vijest i za regiju

T. K.
Foto: Ex Yu Aviation
Foto: Ex Yu Aviation
Air Serbia će jutros ponovo započeti redovne letove između beogradskog aerodroma Nikola Tesla i Chicago O’Hare International, obilježavajući nastavak letova između dva grada nakon 31 godine od dana kada ih je zadnji put obavljao JAT.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je u obraćanju da ima puno ljudi među prisutnima koji nisu bili rođeni kada je bilo zadnjih letova za Chicago.

"Ima vas puno ovdje koji još niste bili rođeni kada je bilo zadnjih letova za Chicago. Zahvaljujem našim američkim partnerima što su nam omogućili da osiguramo izvrsne slotove i za Chicago i New York kako bismo omogućili transfere iz cijelu regiju. Beograd - New York je sada najprofitabilniji", kazao je Vučić.

Istakao je da vjeruje da će isti biti slučaj i sa Chicagom i da će ovi letovi omogućit dobre mogućnosti presjedanja za Toronto i Kanadu dok se ne pokrenu direktne veze, kao i za srednji zapad i zapadnu obalu SAD-a.

"Sada više ne moramo presjedati preko Munchena, Frankfurta i Istanbula, možemo letjeti iz našeg Beograda. Veliko smo sanjali i uspjeli smo", naveo je Vučić.

Uspostavljanje direktne aviolinije između Beograda i Chicaga donijeti će mnoge pogodnosti kako Beogradu i Chicagu, tako i cijeloj regiji. Direktna aviolinija će olakšati putovanje i brojne bh. dijaspore, eliminirajući potrebu za presjedanjem ili dugim putovanjem.

Ova nova ruta će im olakšati posjete porodicama i prijateljima, jer će imati brži i praktičniji pristup putovanju.

Uspostavljanje ove aviolinije stvorit će veću povezanost, donoseći brojne koristi regiji. Ove nove konekcije olakšavaju putovanje, potiču turizam i stvaraju mogućnosti za poslovnu saradnju.

Srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić istaknuo je da je ovo druga linija između Srbije i SAD-a.

"Sve veći broj interkontinentalnih letova iz grada podsjeća nas na zlatno doba jugoslavenskog zrakoplovstva osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je JAT letio preko kontinenata povezujući Beograd s Torontom, Singapurom, Chicagom, New Yorkom, Melbourneom i Pekingom. Danas je za malu zemlju kao što je Srbija važno da nas naša aviokompanija povezuje sa svijetom", poručio je.