Potpisan ugovor
362

U aprilu iz Mostara kreću letovi za Rim, Minhen, Bari i Veronu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Iz Mostara u aprilu kreću letovi za Rim, Minhen, Bari i Veronu, a zračnu povezanost najvećeg hercegovačkog grada sa novih destinacija garantuje ugovor koji je danas potpisan u Gradskoj vijećnici Mostara uz prigodnu svečanost.

Ugovor su potpisali Aerodrom Mostar, Grad Mostar i Sky Alpsa koji je također ugovor potpisao i sa kompanijom Hifa Oil, a događaj je ocijenjen kao početak jedne nove ere za mostarski aerodrom.

Potpisivanje ugovora u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Potpisivanje ugovora u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)

Direktor Aerodroma Mostar Marko Đuzel je kazao kako nikad nije iz Mostar bilo više od tri redovne linije i to prije korone, dok su ovim ugovorom dogovorene četiri nove linije što je od neprikosnovenog značaja.

Ističe da pored dogovorenih letova za Rim, Minhen, Bari i Veronu, Mostar ia letove i za Zagreb i Beograd tako da ne treba puno govoriti šta ovo znači.

"Bit ću izravan i reći, nađite aerodrom gdje ćete imati od proljeća Beograd, Zagreb, Rim, Minhen, kao četiri velika hub-a, tako da ne treba ovo puno predstavljati, idemo dalje", kazao je Đuzel. Ističe da dogovoreni letovi za Rim, Minhen, Bari i Veronu počinju u zadnjoj sedmici aprila i da će trajati sve do kraja septembra, odnosno početka oktobra.

Potpisivanje ugovora u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Potpisivanje ugovora u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Svaka ruta će ići dva puta sedmično, a za sada je dogovoren ljetni red letenja, dok će zimski zavisiti od toga koliko će biti zahtjeva", kazao je direktor mostarskog aerodroma, te naglasio da će cijene letova do novih destinacija javnosti biti objavljene narednih dana. Ističe kako je mostarski aerodrom 2023. godine uduplao broj putnika sa 20 hiljada gostiju, te ove godine očekuje da će se i ta brojka dodatno udvostručiti i da će kroz mostarski aerodrom proći više od 40 hiljada putnika.

Generalni direktor za vazduhoplovstvo i operacije Sky Alpsa Alex Spinalo je naglasio kako ovo predstavlja priliku za povećanja putnika, za grad Mostar i cijelu regiju.

"Mislim da će ovo biti jedna uspješna i plodonosna saradnja za sljedećih pet do šest godina", kazao je Spinalo nakon potpisanog ugovora.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ne krijući zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora, kaže kako je o veliki događaj za Mostar i cijelu Hercegovinu, jer ugovor sa Sky Alpsom Mostar povezuje sa novim destinacijama u Italiji i Njemačkoj.

"Uz ove linije koje već imamo, ovo su četiri nove destinacije. Na projektu Aerodrma Mostar radimo intenzivno zadnje tri godine i bilo je jako izazovno. Siguran sam da ne bi uspjeli, da se na ovom projektu nisu uključili svi nivoi vlasti od federalne do lokalne, sve moguće agencije koje imaju veze za zračnim prometom u BiH i svima njima koji su na bilo koji način doprinijeli razvoju Aerodroma Mostar jedno veliko hvala", rekao je Kordić.

Ističe da ovo neizmjerno mnogo znači za regiju Hercegovine i razvoj turizma, te da se tokom ove godine očekuje 50 hiljada putnika.

"Kako proklamiramo turizma u Mostaru, ovo će puno značiti jer ozbiljne turističke destinacije nema bez ozbiljne povezanosti sa ostatkom svijeta. Ovo je velika prilika, ali i velika odgovornost i sad je na turističkim djelatnicima i svima nama u Gradu Mostaru, dodatno zasukati rukave i iskoristiti ovu priliku. Puno smo se trudili da se ovo desi, a sad nam slijedi pravi onaj rad da to i kapitaliziramo", zaključio je gradonačelnik Mostara.