Investicije
0

RS će putem IRB-a dokapitalizirati Balkan investment banku

FENA
Zoran Tegeltija (Foto: Glas Srpske)
Zoran Tegeltija (Foto: Glas Srpske)
Vlada Republike Srpske (RS) dokapitalizirat će Balkan investment banku, koja je iskazala gubitke veće od 30 miliona KM, pa će izvršna vlast podržati i likvidnost te banke, jer je “zbog nekih spekulativnih razloga” izložena pritisku građana za podizanje depozita”, rekao je danas ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija.

Dokapitalizaciju ove banke novcem građana RS-a on pravda “željom Vlade RS-a da spasi” tu banku, a da bi se zaštitili interesi RS-a i njenih građana, ali je i priznao da su neka javna preduzeća već povukla svoje depozite.

Tegeltija je na pres-konferenciji u Banjoj Luci nakon radno-konsultativne sjednice entitetske vlade, ustvrdio da, ukoliko samo RS na kraju bude ta koja će dokapitalizirati banku, taj entitet će biti vlasnik više od 90 posto Balkan investment banke, a čija imovina je u ovom trenutku procijenjena na, kako kaže, 200 miliona KM.

Dokapitalizacija banke trajat će do dva i po mjeseca, a na zahtjev Vlade RS-a u upravu banke ulazi i predstavnik Investiciono-razvojne banke RS-a pri čemu se bez njega neće moći donositi odluke.

Ministar finansija RS-a tvrdi da će biti utvrđena odgovornost za iskazane gubitke te ogroman rast loših kredita kod poslovnih subjekata, koji su uvećani za oko 10 puta u odnosu na 2011.

Tvrdi da ne postoji velika povezanost Fabrike glinice “Birač” iz Zvornika i ove banke, te da nisu veliki prometi "Birča" išli putem Balkan investment banke, ali priznaje da postoje osobe koje su poslovale u oba subjekta.

"Niko neće biti zaštićen od odgovornosti, ako je plasirao kredite onima koji nisu bili u stanju da ih servisiraju i nisu bili adekvatno osigurani",- ustvrdio je Tegeltija.

Uvjerava i da je regulator u RS-u poduzeo sve mjere kada je u pitanju kontrola poslovanja te gubitaške banke.

Skupština akcionara Balkan investment banke AD jučer je imenovala novi Nadzorni odbor banke te donijela odluku o smanjenju kapitala radi pokrića gubitka banke.

Iz te banke tvrde da su akcionari UAB “Balkan Invest”, UAB “Asocijuoto Turto Valdymas”, UAB Ukio Banko Investicione Grupe.

Banka će emitirati hartije od vrijednosti, a uslijedit će i poziv investitorima da ih mogu kupiti.