BiH
1

Čavić: Šokiran sam nalazima inspektorata o kriminalu u Balkan investment banci

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da je šokiran izvještajem Deviznog inspektorata RS-a, u kojem se navodi da je vlast u RS-u "u potpunosti znala za kriminal koji je učinjen u Balkan investment banci“.

Čavić je u izjavi novinarima rekao da je činjenica da je krajem 2013. godine Vlada RS-a imala potpune informacije o hosu i kriminalu koji je rađen u toj banci“.

"I pored toga su donijeli odluku o kapitalizaciji Banke i još dublje je gurnuli u potonuće, što njih stavlja na tapet odgovornosti. Umjesto da su progonili kriminalce, po izvještaju koji su imali, a u kojem je do detalja objašnjeno o kojim se krivičnim djelima radi, oni su odlučili da tu banku spašavaju sredstvima građana RS-a, ali je ta dokapitalizacija propala", naveo je Čavić.

U Izvještaju o izvršenoj inspekcijskoj kontroli Republičkog deviznog inspektorata, koji je danas objavio banjalučki poslovni portal "Capital“, navodi se da je "sve prljave poslove u Balkan investment banci (BiB) znala, prema nalazima Inspektorata, Agencija za bankarstvo RS-a, ali ništa nije preduzela da to spriječi i zatraži krivičnu odgovornost".

Inspektori su, između ostalog, otkrili nezakonitosti u obavljanju platnog prometa grupe povezanih osoba okupljenih oko Birča, uz sofisticiranu logistiku BIB-a i litvanske Ukio banke. Samim osnivanjem BIB-a u ovoj banci otvoreni su nerezidentni računi Ukio banke u eurima (nerezident - lice sa stalnim prebivalištem u inostranstvu).