BiH
0

Bivši direktor i još 20 osoba oštetili Balkan investment banku za 56 miliona KM

FENA
Dragan Lukač
Dragan Lukač
Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a podnijelo je izvještaj protiv 21 osobe zbog sumnje da su oštetile bivšu Balkan investment banku (BIB) Banja Luka za više od 56 miliona KM, saopćio je ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač.

Lukač je, na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci, rekao da je izvještajem obuhvaćeno 11 državljana Litvanije, a 10 BiH.

Nezvanično, izvještaj je podnesen protiv Edvinasa Navickasa, bivšeg direktora i predsjednika Uprave Balkan investment banke, Žilvinasa Mileriusa, člana UO BIB, Angele Dementavičiute, predsjednice Nadzornog odbora, zatim članova NO: Laure Baronijene, Laure Ivaškevičiute, Sergejusa Fedatovasa, Mindaugasa Valančiusa, Elvadasa Deršonasa, Aste Teišerskiene, Rimantasa Purtulisa, te protiv Vitalis Sapogovasa, direktora firme Balkanika Banja Luka.

Izvještaj je podnesen i protiv Mirjane Čomić, predsjednice Kreditnog odbora BIB, Snežane Milutinović, članice Kreditnog odbora i direktorice Kreditnog sektora BIB, Milorada Granulića, rukovodioca Odjela za nabavku BIB, odnosno šefa osiguranja banke i osnivača firmi Kvasko, Kapitalni projekti i Inerga.

Osumnjičeni su i njegova supruga Vinka Granulić, te Ismar Smirić, Nada Jeličić, Vladimir Petrović, Branko Pančić, Goran Kecman, Bojan Karanović.

Njima se stavlja na teret da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, na čelu sa Navickasom posredstvom povezanih pravnih osoba preuzimali kredite iz Balkan investment banke da sebi pribave imovinsku korist, dok su banku oštetili za desetke miliona maraka.

Navickas se sumnjiči da je u svojstvu direktora BIB od polovine 2008. do aprila 2013. organizovao ovu kriminalnu grupu u kojoj je svaki član izvršavao njegove naloge svjesnim kršenjem zakona s ciljem da pribavi imovinsku korist.

Banka je odobravala kredite preduzećima sumnjivog kreditnog boniteta koji su osnovani po nalogu Navickasa i koji je direktno upravljao firmom Balkanika Banja Luka.

Druge firme Kapitalni projekti Brčko, Inegra Bihać i Kvasko osnovao je šef osiguranja banke Milorad Granulić koji je bio i njihov direktor.

Firme su osnovane da bi kupovale akcije koje su u vlasništvu banke i povezanih osoba, potraživanja banke i nekretnine koje su bile u vlasništvu banke po osnovu aktiviranih koleterala kredita. Navickas je davao naloge, a Granulić ih ispunjavao.

Ovim potezima banke je bila na značajnom gubitku.

Krediti su prebacivani povezanim firmama, iako kreditni rizničar nije ni u jednom slučaju dao svoje pozitivno mišljenje.

Kreditni odbor je ignorirao negativno mišljenje kreditnog rizničara, te NO dostavljao skraćene prijedloge za donošenje odluke o dodjeli kredita, za koje prethodno nije postavljana adekvatna kreditna analiza, niti odgovarajuće praćenje stanja i vrijednosti imovine koja je uzeta u zalog.

Policija tereti Edvinasa Navickasa da je organizovao kriminalnu grupu koja je po njegovim nalozima svjesno kršila zakon.