Komentari (91)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Direktor Toplana ce pristati na sve,samo da zadrzi fotelju
Sve da bi zadrzao fotelju.Primjera radi,bio je u slijedecim strankama u nepune tri godine SDU,SDA,DF I sada u SBB-u. pametan i jak kapcitet ...!?
Treba utvrditi koliku temperaturu potrosac u Sarajevu moze imati, tj. koliki su gubitci, ako potrosac moze imati 70°C ne treba cekati, treba dici kredit, poloziti cijevi za dupli kapacitet grada i u naredne 2 godine spojiti makar javne objekte, kasnije spojiti i naselja. Ogromne pare bi ostajale u drzavi, o ekoloskoj opravdanosti ne treba ni govoriti.
ovo bi bilo bacanje para... termoelektrana Kakanj jedan od najvećih zagađivača jer kao energent koristi ugalj čiji se pepeo zbog 300 metara visokog dimnjaka pojavljuje čak na Alpima i na koju EU godinama reži... gašenje TE Kakanj biće među prvim zadacima ako ikad budemo prismrdili EU...
Idejni projekt egzistira još prije rata, ovi mamlazi 15 godina o tome pričaju, pričaće i narednih 20, a realuzacija NIKAD... Tako i Tunel Karaula, najavi ga za 2015, a ništa, pa za 2016 pa NIŠTA... Sa auto putevima su lijepo stali i sad bez trunke srama kažu da nema novih km naredne 2 godine...Lako je lagati narod koji je navikao da živi u nadi i koji je odgojen na "saburu"...
Uzjasite evropske fondove sad i trazite da vam to isfinansiraju. Realno, projekat odlicno zvuci ovako "na papiru", nije preskupo s obzirom koliko gradova bi pokrila takva trasa, a gledajuci koliko bi se smanjila emisija stetnih gasova u sarajevskoj dolini, mislim da bi Evropska Unija to finansirala bez po muke, jer je i njima u cilju prelazak na obnovljive izvore energije i ustedu.
kakvi crni evropski fondovi i kakvi obnovljivi izvori... izvor bi bio termoelektrana Kakanj, jedan od jačih zagađivača čiji se pepeo zbog 300 metara visokog dimnjaka pojavljuje na Alpima i na koju EU godinama reži... gašenje TE Kakanj biće među prvim zadacima ako ikad budemo prismrdili EU...
@kardan Moze se to rijesiti dobrom filtracijom i rekonstrukcijom starih kotlova. Ali naravno, lokalne seljachine nisu zainteresovane za ekologiju.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
cim rodu izbori nema vise ni grijanja ni autocesta,ni elektroenergetskih projekata,ovo je samo jedno u nizu bacanje prasine u oci,dok mi protrljamo oci oni zasjednu na vlast i dizu kredite i tako u krug.
taj projekat postoji josod 80tih....a poslije rata nije sproveden jer bi mafija iz Sarajevo i BH gasa propala ko zeton....
projekat postoji jos iz bivse drzave. Ali sam siguran da ova vlast nema ni znanja, ni zelje, ni volje da ga realizuje
Običnog vodoinstalatera da pitaš da li bi se ovaj projekat isplatio, on bi rekao:"odmah to gradi". Neka ste vi potrošili pare na studiju izvodljivosti. Moj vodoinstalater bi vam čitavu tu studiju izvodljivosti naplatio 500-1000 KM. 100 000 KM manje za Bosnu, 100 000 KM više za "našu studiju izvodljivosti" Inače broj moga vodoinstalatera je 061 215 910. Pozovite ga, nećete se pokajati :)
Imal Viber?
Glupani jedni. Gradili ste auto-put od Sarajeva do Kaknja, mogli ste i cijevi položiti. I vrapcima na grani je jasno da bi ovaj projekat bio i više nego isplativ. Čak i kada bi kotlovnice morale dogrijavati vodu zbog pada temperature, bilo bi itekako isplativo. Ali treba novi projekat, pa studija izvodljivosti pa još svašta nešto što se mora naplatiti. Hoćete li sada kopati ispod auto-puta, da položite cijevi? Gdje prestaje logika počinje Bosna.
kako bi onda krali narod...
Kod nas dok bi se ovo provelo promijenit' će se 10 koalicija i stranaka na vlasti i svi bi uzimali dio kolača. Čak je i ova studija bacanje para, dokazali ljudi ono što je dokazano prije 40 godina. Jedini način da se ovaj projekat izvede je da se prije svega angažuje strano projektantsko tijelo, japanci ili njemci a zatim da se raspiše međunarodni tender i da to izgrade isto tako stranci (ne turci).
mrš, o tome pricate ima 15 godina
"imal mene tu"'??
Sarajevo je udaljeno od Kaknja 48 km cestovno i 38 km vazdusno. Zar moze topla voda putovati 38 cjevovodom i da se ne ohladi?
Prije nije moglo, maksimalan domet parnog grijanja je prije bio mislim oko 35 km. Ali sada postoji nova tehnologija - termoizolacione cijevi. Ne gubi se toplota. Sada moze i 100 km.
Sarajevo je udaljeno od Kaknja 48 km cestovno i 38 km vazdusno. Zar moze topla voda putovati 38 cjevovodom i da se ne ohladi?
HAHAHAHAHAHAHA RAZBUDI ME ODMAH...
Koliko znam da je ovo bilo u ideji ispod autoputa taman da topi snjeg sada kada je zavrsen hajmo ponove kopati svasta... Opet neko pranje novca
ovo se zna ima 50 + godina al izbori hebo ih tata mrtvi sve od reda
@DexterTZ Bila niza cijena plina, nije bilo autoputa, nije bilo Euro fondova, nije bilo Clean Development Mechanism fondova... Sad je zemlja vec otkupljena duz citave trase, plin duplo skuplji a Rusima se vec duguje polijepa suma. Uz trenutne cijene plina, na 10 godina projekat izadje besplatno. http://www.energyobserver.com/vesti.php?lang=1&ID=25796 Mana je samo sto je Sarajevo kasaba okruzena brdima. Punim privatnih kuca. Koje bog ne uveza na centralno. Sto zbog visine, sto zbog "odnosa".