Investicije
0

Prevent Goražde završava investiciju od šest miliona KM

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U firmi Prevent Goražde u toku su završni radovi na izgradnji novog pogona.

Kako je Feni kazao direktor Haris Rahman, proizvodnja u novoj hali trebala bi početi već za 15-ak dana.

Prvi radovi na izgradnji novog proizvodnog pogona počeli su u julu ove godine, a već narednog mjeseca krenulo se i sa montažom savremene hale. U rekordnom vremenu stiglo se i do završnih radova na izgradnji i uređenju a uporedo s njima vrši se i instalacija opreme, tako da ćemo dobiti savremenu šivaonicu auto presvlaka u objektu površine oko 8.000 metara kvadratnih dok se ukupan kompleks prostire na 15.000 kvadrata", pojasnio je Rahman.

U izgradnju i opremanje novog proizvodnog pogona do sada je uloženo preko 6 miliona KM, a proširenje proizvodnje znači i povećanje broja uposlenih.

"U firmi Prevent Goražde trenutno imamo oko 500 radnika i to je dinamičan proces s obzirom da se svakodnevno primaju novi. U novoj hali predviđen je angažman oko 650 šivača a tu treba dodati i proizvodnu režiju tako da će po mojoj procjeni u ovom objektu raditi ukupno između 800 i 900 radnika", kazao je Rahman, naglasivši da je u svemu posebno bitna uloga vlasti koje su prepoznale značaj novih investicija i radnih mjesta.

Na ovaj način firma Prevent Goražde uspješno ispunjava obaveze iz ugovora sa Bosanskopodrinjskim kantonom (BPK) Goražde od kojeg je državno zemljište u industrijskoj zoni Vitkovići kupila po simboličnoj cijeni od 1 KM. Zauzvrat se obavezala na višemilionsku investiciju i nova upošljavanja koji će značiti veliki iskorak za goraždansku privredu.

Kako bi za novi pogon bila obezbjeđena i adekvatna radna snaga, u saradnji sa nadležnim institucijama, u srednjoj stručnoj školi Džemal Bijedić u Goraždu organizovana je i prekvalifikacija za zanimanje krojač za 600 nezaposlenih osoba.

U martu ove godine Vlada BPK-a utvrdila je a Skupština nakon toga i prihvatila Zakon o imovini kojim se omogućava ustupanje imovine kantona po najpovoljnijim uslovima potencijalnim investitorima koji će ulagati u privredu BPK-a. Firma Prevent Goražde prva je iskazala interes.