Počinje Sarajevo Business Forum
0

Povezivanje ekonomija i privrednih potencijala regiona

FENA
Međunarodna investicijska konferencija 3. Sarajevo Business Forum (SBF) od 16. do 18. maja počinje u srijedu plenarnom sjednicom na kojoj će organizatori i eminentni gosti iz zemlje i inostranstva govoriti o investicijskoj klimi u jugoistočnoj Evropi i regionalnoj saradnji, dok će slijedeća dva dana biti rezervirana za prezentacije projekata i povezivanje privrednika i investitora.

Sarajevo Business Forum (SBF) iz godine u godinu budi veliki interes kako u zemljama odakle dolaze investitori tako i u zemljama regiona koji su nosioci ideja koje trebaju privući kapital.

Ove godine u glavni grad BiH stiže više od 350 investitora iz 30 zemalja svijeta.

Učešće su najavile biznis delegacije iz Turske, Saudijske Arabije, Katara, Malezije, Pakistana, učesnici iz UAE, Japana, Njemačke, Španije, Velike Britanije itd.

SBF ugostit će Ahmada Mohameda Alija, predsjednika Islamske banke za razvoj, Sheikha Ahmada bin Jassima Al-Thanija, direktora Al Jazeera Networka, Murata Yalcintasa, zamjenika predsjednika Unije privrednih komora i berzi Turske – TOBB, Kamila Gökhana Bozkurta, direktora Turk Telekoma, Huseyina Aydina, predsjednika Asocijacije banaka Turske i direktora Turkish Ziraat Bankasi A.S. i mnoge direktore investicijskih fondova, banaka i kompanija zainteresiranih za ulaganje u region.

Dolazak velikih japanskih korporacija na SBF ranije je najavio zamjenik ministra vanjskih poslova te države Kazuyuki Hamada kada je posjetio BBI banku i dao punu podršku organizatorima SBF-a te uspostavljanju saradnje sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine ali i regiona.

Najviše prijavljenih projekata pristiglo je iz oblasti turizma - 35, potom građevinarstva - 25 i poljoprivrede - 24.

Projekte iz energetskog sektora je prijavilo 18 kompanija i pojedinaca, dok će iz sektora industrije svoje ideje predstaviti 16 privrednika.

Investitorima iz svijeta bit će predstavljeno 10 projekata iz oblasti infrastrukture, pet iz finansijske industrije i četiri projekta iz oblasti edukacije.

Ideja Sarajevo Business Foruma je dugoročna, a velike investicije ne mogu završiti u samo godinu ili dvije. Za to su potrebni dugotrajni pregovori i kontakti. Iz tog razloga većina ranije navedenih projekata je još u fazi realizacije.

Organizatori SBF-a, BBI banka i Islamska razvojna banka (IDB) preuzeli su na sebe obavezu da u BiH dovedu što više stranih investitora koji će vidjeti šta im ova zemlja nudi. Popravljanje imidža zemlje u svijetu prvi je korak ka dovođenju stranih investitora.

Svake godine SBF bilježi kontinurani rast interesovanja za Sarajevo Business Forum, a ove godine će u fokusu investitora biti projekti iz oblasti poljoprivrede, energetike i turizma.

Također, ove godine će po prvi put biti predstavljen projekat obuke majstora sa srednjom stručnom spremom metalskih zanimanja u saradnji sa Austrijom i Njemačkom.

S obzirom na to da BiH ima vrlo razvijenu metalsku industriju cilj je ulagati u ljudski kapital i zadržati kvalitetne radnike u BiH i na taj način podići konkurentnost metalskog sektora zemlje.

Investitorima će ove godine biti predstavljeno 137 projekata ukupne vrijednosti 8,5 milijardi eura.

Dolazak na SBF je najavio je i veliki broj svjetskih lidera. Očekuje se da prvom danu SBF-a 2012. prisustvuju zamjenik premijera Turske Ali Babacan i turski ministar poljoprivrede Muhammed Mehdi Eker.

Osim predstavnika najviših političkih i državnih struktura BiH, te međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavnika u BiH, dolazak su najavili i ministri iz Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Sarajevo Business Forum pratit će 200 novinara iz 57 domaćih i stranih medijskih kuća.

Interes za izvještavanje pokazale su i najveće medijske mreže poput Al Jazeere Network, Anadolije, TRT-a, kao i brojni mediji iz Hrvatske, Srbije, Velike Britanije, Makedonije, Njemačke i Češke.