Rok 18 mjeseci
39

Potpisan ugovor za digitalizaciju javnog servisa: Nažalost, posljednji smo u Evropi

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto danas je potpisao ugovor za nabavku opreme za digitalizaciju javnog servisa u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je potpisivanje odgovora odgođeno do donošenja sudske odluke, danas je stupio na snagu ugovor za nabavku opreme za digitalizaciju javnog servisa koji je u ime Ministarstva komunikacija i prometa BiH potpisao Edin Forto i predstavnik kompanije Sirius, nositelja Konzorcija Momčilo Đukić.

Edin Forto je ovom prilikom poručio da bi učinio sve što je u njegovoj moći da Bosna i Hercegovina ne bude posljednja zemlja u Evropi u bilo čemu, a ovo je jedna od tih stvari.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"BiH je posljednja zemlja u Evropi koja nema digitalni RTV signal. Ako to nije dovoljan razlog da ubzramo ovaj proces, onda ne znam šta je. Nakon 15-18 godina pokušaja da uradimo nešto što smo potpisali da ćemo uraditi u Ženevi zajedno sa svim evropskim državama, nekoliko godina nakon toga neke evropske države su to i sprovele, mi smo u skladu sa svojim ritmom rada razvlačili do maksimuma. Prije 10 godina pokrenuta je prva faza i Banja Luka, Sarajevo i Mostar pokriveni digitalnim signalom. Vrijeme je da cijela BiH to ima i da se napokon priključimo ostatku Evrope. Moj rad će biti fokusiran na to da ukinemo sve to gdje smo zadnji i najgori, a ovo je jedna od tih stvari", rekao je.

On je također kazao da se nada da neće biti kašnjenja te očekuje uspjeh i da za 18 mjeseci bude pušten digitalni signal.

Forto je poručio da je tender dobio onaj koji je poslao jedinu kvalificiranu ponudu te da bi volio da je bila veća konkurencija. Međutim, radi se o specifičnoj opremi za koju je potrebna dozvola sa kojom ne radi veliki broj kompanija.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Vlatko Drmić, pomoćnik ministra, rekao je da je rok za puštanje u rad signala je 512 dana od dana potpisivanja ugovora.

"Ovo je najbolji period, očekujemo da će početkom proljeća stići oprema", rekao je.