Slučaj Madoff
0

Pohlepa počinitelja, ali i žrtava

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
"Zli" Madoff dobio 150 godina zatvora za prevaru epskih razmjera – ovim je naslovom njujorški Wall Street Journal popratio završetak suđenja Bernardu Madoffu, vlasniku investicijske firme koji je mnoge od svojih klijenata ulagača ostavio na prosjačkom štapu.

Madoff je desetljećima varao svoje klijente – nije uopće ostvarivao profit, već je stare mušterije otplaćivao novcem novih klijenata.

Konstruirajući složenu finansijsku piramidu, čije postojanje nije otkrilo nekoliko državnih kontrola, Bernard Madoff je prevarom zaradio milijarde dolara, osiromašivši, primjećuje Wall Street Journal, i "bogate i siromašne – hiljade njih".

Neki od njih su i u ponedjeljak govorili pred sudom neposredno pred izricanje presuda – tražili su od suca da izrekne što dužu moguću kaznu, a Madoffa nazivali "monstrumom" i "smećem".

Inače 71-godišnji Bernard Madoff nije i najstrože kažnjeni američki prevarant – jedan je 2000. godine bio osuđen na 845 godina zatvora, a drugi, prošle godine, na 330, piše Wall Street Journal, a prenosi VoA.

List Chrstian Science Monitor piše ne samo o srdžbi koja vlada u američkoj javnosti kada je riječ o prevarama na Wall Streetu već i o razočarenju zbog nezakonitog ali i neetičkog ponašanja na tržištu novca, što je doprinijelo i finansijskoj i ekonomskoj krizi na nacionalnoj i globalnoj razini.

"Mnogo se govori o pohlepi kod ljudi poput Bernarda Madoffa, no manje se spominje i pohlepa samih žrtava – hiljada njegovih klijenata, koji su mu godinama hrlili jer je nudio profite koji su bili izrazito veći od drugih investicijskih firmi", piše list iz Bostona.