Danas otvoren
204

Pogledajte kako izgleda dugoočekivani finansijski centar Istanbula

B. R.
Istanbulski finansijski centar (IFC) © Shutterstock
Istanbulski finansijski centar (IFC) © Shutterstock
U Istanbulu je danas otvoren dugoočekivani poslovni poslovni distrikt kojim ovaj grad želi biti jedan od finansijskih centara svijeta.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je učestvovao u svečanom otvaranju onoga što se zove Istanbulski finansijski centar (IFC). Prvo je otvoren dio u kojem će biti sjedište banaka.

Erdogan je poručio da će najveći grad u državi ovim centrom biti još pogodniji za poslovanje. Podsjetio je da je grad mjesto na kojem se susreću tri kontinenta.

"Vjerujemo da Istanbul, koji je kroz historiju geografski i trgovački most između istoka i zapada, ima potencijal da uspostavi vezu između finansijskih tržišta", konstatovao je.

Riječ je o dijelu Istanbula koji se nalazi na anadolskoj strani i u kojem se nalaze neke od najznačajnijih institucija. Cilj je da bude konkurentan u međunarodnim finansijama te da se njime podstakne rast nacionalne ekonomije.

Kako je kazao Erdogan, IFC je vizionarski projekat za jačanje turske uloge u globalnoj ekonomiji. Smatra da će se njime olakšati protok kapitala i povećati potencijal za privlačenje investicija.

Tu će biti smješteni i Centralna banka Turske, Istanbulska berza, Agencija za bankarstvo, Odbor za tržište kapitala, Ziraat Banka, Halkbank i VakifBank. Predsjednik Turske očekuje da će se vrijednost ovog centra bolje pokazati u sljedećim godinama.

IFC se prostire na 1,3 miliona kvadratnih metara, ima tržni centar na 100.000 kvadratnih metara, konferencijski centar za 2.100 osoba, hotel sa pet zvjezdica na 30.000 kvadratnih metara i parking za 26.000 vozila.

Kako piše list Daily Sabah, potražnja domaćih i stranih kompanija za prostorom u IFC-u je premašila ponudu. Još jedan cilj je da ovaj centar bude jednak, ako ne i veći, od finansijskih centara u New Yorku, Londonu i Dubaiju. Očekuje se da će dnevno imati 100.000 posjetilaca, među kojima su zaposleni.

Ovaj centar je jedan od građevinskih kompleksa koje je Erdogan otvorio tokom kampanje za opće izbore u Turskoj. Dva dana ranije je otvorio veliku bolnicu u gradu Kocaeli.