Zapošljavanje novih radnika
0

Mostarski Aluminij 2011. završava s pozitivnim rezultatima

FENA
Aluminij d.d. Mostar završit će ovu godinu s pozitivnim poslovnim rezultatom, kazao je danas direktor te kompanije Ivo Bradvica te najavio kako će Aluminij zbog ovogodišnjih uspješnih investicija, u narednoj godini zaposliti još radnika.

Unatoč teškim poslovnim uvjetima, Aluminij je uspio sanirati dug iz prethodne godine, izvršiti obaveze prema radnicima i pritom poslovati pozitivno, naglasio je Bradvica na konferenciji za novinare u prostorijama Aluminija dodavši kako je cijena metala u zadnja mjeseca najniža u posljednjih 15 godina, dok su paralelno s time, cijene svih ulaznih sirovina ili ostale iste ili su povećane.

Što se tiče dobiti, Aluminij je prvih šest mjeseci ove godine završio s dobiti od 4,5 miliona maraka, dok dobit, po Bradvičinim riječima, na kraju godine neće biti velika.

Kada je riječ o investicijama, Aluminij je potpisao tri ugovora, među kojima je najznačajniji ugovor a austrijskom firmom Hertwich Engineering u vrijednosti od 6 miliona eura, a riječ je o kupnji i ugradbi ljevačke peći kapaciteta 50 tona i nove linije za lijevanje malih legiranih ingota, težine 6 do 8 kg, za kojima postoji izrazita potreba na tržištu metala.

Govoreći o poslovnim predviđanjima za sljedeću godinu, Bradvica je kazao kako će naredna godina sigurno biti puno teža i gora od 2011. godine, ali da to ne znači da se neće razmišljati investicijski.

"Idemo dalje u investicije onoliko koliko nam mogućnosti budu dozvoljavale, uz napomenu da permanentno sagledavamo mogućnosti iznalaženja jednog trajnog izvora električne energije", istaknuo je.

Bradvica je pojasnio kako su do sada u Aluminiju razmatrani svi mogući izvori energije, jer je poznato da Aluminij plaća električnu energiju 48 eura po megawatu, ali nakon svih analiza nisu naišli na ništa što bi za njih u ovom trenutku bilo prihvatljivo i optimalno.

"Imamo sada jednu ponudu iz Tuzle, koja nam se čini dobrom, oko zajedničke ugradnje jednog termobloka koji bi sa relativno manjim sredstvima uspio zadovoljiti naše kompletne potrebe", kazao je Bradvica, dodavši kako Aluminij trenutnu cijenu električne energije "jedva izdržava".

"Ako bi neko želio ugasiti Aluminijski kombinat dovoljno je da poveća cijenu električne energije za samo jedan euro", istaknuo je on.

Inače, uz investicije i pozivne poslovne rezultate Aluminij je uspio proizvesti u ovoj godini oko 160.000 tona metala te smanjio vanjski dug, koji je sada po Bradvičinom mišljenju, praktično neznatan.