Investicije
5

Malezijski investitori dolaze na Sarajevo Business Forum

Klix.ba
Predstavnici malezijskog državnog investicijskog holdinga Khazanah Nasional najavili su učešće na 4. međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum 2013 – Modeli razvoja i lekcije za jugoistočnu Evropu, koja će se 17. maja održati u glavnom gradu BiH.

Khazanah Nasional jedan je od najznačajnijih investicijskih fondova u Aziji i vodeći ulagač u oblasti poljoprivrede, finansijske industrije, telekomunikacija, transporta, zdravstvene industrije, infrastrukture, građevinarstva, medija, nekretnina, biotehnologije i komunalnih usluga.

Portfolio Khazanaha čine velike azijske kompanije poput Malaysian Agrifood Corporation Berhad (MAFC) - vodeća kompanija za proizvodnju i preradu hrane, zatim CIMA - treći najveći proizvođač cementa u Maleziji i IHH Healthcare Berhad koji u svom sastavu uključuje međunarodne privatne klinike poput Acibadem iz Turske.

U sastavu Khazanah Holdinga nalazi se i UEM Group Berhad inžinjersko - građevinski konglomerat koji posjeduje imovinu u vrijednosti 8,3 milijardi američkih dolara i koji je prisutan u više od 20 zemalja svijeta. U vlasništvu Holdinga je i Opus Group Berhad, multinacionalna kompanija specjalizirana za izgradnju i održavanje auto-puteva, aerodroma, željezničkih pruga, te Tenaga Nasional Bhd vodeća kompanija iz oblasti proizvodnje električne energije sa više od šest miliona korisnika.

Predstavnici Khazanah Nasional su pokazali interes za privredu BiH i najavili ponovni dolazak na Sarajevo Business Forum gdje će nastaviti tražiti priliku za investiranje u našu zemlju i održavati sastanke sa domaćim privrednicima.

Podsjećanja radi, na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu, koji kao i prethodnih godina organizira BBI banka i njen VIP biznis klub u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB), najavljeno je učešće eminentnih gostiju, Dr. Mahathir Mohamada, bivšeg premijera Malezije, Ali Babacana zamjenika premijera Turske i Dr. Danila Turka, bivšeg predsjednika Slovenije.