Nakon dvije decenije
49

Kupac mostarskog hotela Ruža pred raskidom ugovora zbog probijenih rokova

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Kupcu prijeratnog mostarskog hotela "Ruža", prijeti raskid ugovora zbog nedostatka novca i probijenih rokova u procesu obnove objekta koji je privatiziran prije dvije decenije i gradi se u skladu s franšiznim ugovorom sklopljenim 2016. godine sa hotelskim lancem "Marriott".
Direktor Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona Kenan Memić naglašava da je Kupoprodajni ugovor sa predmetom prodaje, Hotel Ruža, potpisan sa Kupcem Emirom Kečom, prije 21 godinu, ali je sad pred raskidom.

"Od tada, pa do danas, sa Kupcem je, uz suglasnost UO Agencije za privatizaciju i Vlade HNK, zaključeno 9 Aneksa Kupoprodajnog ugovora. Nažalost, Kupac, još uvijek, nije završio Hotel i isti stavio u funkciju, te nije zaposlio ugovorenih 100 radnika", kaže Memić za Klix.ba.

Hotel prije dvije godine trebao biti u funkciji

Posljednji, Aneks br.9, kako naglašava zaključen je prije više od 2 godine, po kojem se Kupac obavezao Hotel završiti i staviti u funkciju, a kontrolom komisije Agencije za privatizaciju je utvrđeno da je Kupac u završnoj fazi izgradnje, te da mu trebaju dodatno vrijeme i sredstva, kako bi isti završio i stavio u funkciju.

"Agencija za privatizaciju HNK je od Kupca zatražila hitno pristupanje završetku Hotela i izvršenje Aneksa br.9 Kupoprodajnog ugovora.U protivnom, Agencija će biti primorana obavijestiti Kupca o jednostranom raskidu Kupoprodajnog ugovora, na štetu Kupca", kaže Memić za naš portal.

Da bi Kečo mogao nastaviti radove potreban mu je deseti Aneks, za koji ne može da dobije potpis Agencije, jer joj nije dostavljao tražene dokumente, a uz to mu je osporila i reviziju stvarnih ulaganja, jer nije urađena u skladu sa računovodstvenim i revizorskim standardima.

Glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović nam je potvrdio da Agencija za privatizaciju nikada nije Vladi HNK ni podnijela zahtjev za Aneks 10. koji bio Keči omogućio nastavak radova na obnovi bivšeg hotel Ruža.

Urađeno 90 posto posla

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić naglašava da je Aneks 10 potreban Keči kao jedan od uslova da bi mogao dobiti kredit i završiti preostali dio posao.

"Urađeno je 90 posto posla i za ostalih 10 posto je Kečo u potrazi za kreditnim sredstvima kod banaka. Bio je sa turskom Ziraat bankom i dogovorio novi kredit, ali se ispostavio problem kod Agencije za privatizaciju HNK, koja mu nije još dozvolila produženje i dala Aneks 10. Nema nikakvog razloga da mu ne daju, jer je to jedan od uslova da bi mogao dobiti kredit", zaključio je Marić.

Kako će se zavrzlame sa ugovorima i kreditima završiti pokazat će vrijeme, a do tada će objekat nekadašnjeg hotela koji je bio jedan od simbola Mostara biti tema brojnih građana ali i turista s obzirom na to da je hotel na ulazu u staru gradsku jezgru koja je zajedno sa Starim mostom uvršten je na spisak Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Na ovu temu se raspravljalo i u Gradskoj vijećnici Grada Mostara, te je na gradilištu "Ruže" u nekoliko navrata djelovala inspekcija zbog uzurpacije javne ceste uz sami objekat, koju investitor nije vratio u prvobitno stanje usprkos nalozima, te je na trošak Grada Mostara Komunalno poduzeće uklonilo zaštitnu ogradu, a investitoru je zaradio prekršajne prijave. Tada je Gradonačelnik Mostar Mario Kordić kazao kako je, "nedopustivo da ulaz u Stari grad izgleda kao da je rat jučer stao".