Investicije
0

Izgradnja mosta na rijeci Savi kod Svilaja počinje sredinom jula

Klix.ba
Hadžić i Stanarević
Hadžić i Stanarević
Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Damir Hadžić i direktor IG Banja Luka Slobodan Stanarević danas su u Sarajevu, nakon provedenog postupka javne nabavke, potpisali Ugovor za nadzor nad građenjem međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja između Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine i Instituta za građevinarstvo IG Banja Luka u vrijednosti od 638.123.77 KM.
Ovim ugovora definirano je pružanje usluge nadzora nad građenjem međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja na autoputu na Koridoru 5C, u skladu sa zakonskim propisima u BiH. Obaveza nadzora je, prije svega provjera kvaliteta ugradbenih materijala i radova na svim mjestima gdje se isporučuju materijali ili izvode radovi, (mjesto izgradnje mosta, tvornice u kojima se proizvode čelični sklopovi i oprema mosta), te dokumentovanje takvih provjera i rezultata.

Poslove nadzora vršit će nadzorni inženjer-koordinator i tim inženjera u skladu sa relevantnim zakonskim propisima u BiH, te uvažavajući uslove ugovora za izvođenje radova, FIDIC iz 2006. godine. S obzirom da se radi o zajedničkoj izgradnji međudržavnog mosta između BiH i Hrvatske poslovi nadzora obavljat će se zajedno sa nadzorom koji će izabrati Hrvatske autoceste.

Ugovor o nadzoru nad izgradnjom mosta preko rijeke Save kod Svilaja, stupit će na snagu kada Ministarstvo komunikacija i transporta kao investitor obavijesti IG Banja Luka da su ispunjeni uslovi za otpočinjanje vršenja usluge nadzora, odnosno kada bude izabran izvođač radova na izgradnji mosta, čiji postupak je u toku.

"Međudržavna Komisija za javnu nabavku izvođača radova na međudržavnom mostu Svilaj dat će prijedlog za izbor izvođača u maju ove godine. Nakon odobrenja na dati prijedlog, dobijenog od EBRD-a i EIB-a, pristupit će se pripremama za potpisivanje Ugovora o izgradnji mosta i uvođenju izvođača u posao. Početak radova na izgradnji mosta Svilaj očekujemo do sredine jula 2013.godine.
Izgradnjom mosta osigurat će se spajanje autoputa na Koridoru 5C u Republici Hrvatskoj sa trasom autoputa u Bosni i Hercegovini. U drugoj polovini 2013. godine osigurat ćemo intenziviranu gradnju ne samo mostova već i drugih planiranih dionica autoceste na Koridoru 5C i otvoriti nova radna mjesta u namjeri da domaće firme postanu izvođači posla ne samo na izgradnji Koridora 5C već i na drugim infrastrukturnim projektima u regiji i šire“, istakao je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija.