Općina Tešanj
189

Islamska zajednica u BiH postaje investitor: Grade vakufsku solarnu elektranu

E. M.
Foto: MINA
Foto: MINA
Na vakufskoj parceli u Tešnju postavljen je kamen temeljac za prvu solarnu elektranu "Green Vakuf Tešanj" čime je Islamska zajednica BiH postala i bh. investitor s novim modelom razvoja i finansijske održivosti.

Investitori su Rijaset Islamske zajednice u BiH, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tešanj i kompanija BIZ INVEST d.o.o. iz Sarajeva, a ovoj svečanosti su prisustvovali muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice Senaid Zajimović, glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad ef. Omerbašić, direktor firme BIZ INVEST d.o.o. Sarajevo Zejnil Rebihić, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, kao i predsjednik Izvršnog odbora Zehrudin Kruško s članovima ovog odbora.

Foto: MINA
Foto: MINA

"Evo nas na vakufskoj parceli koju je uvakufio hadži Mustafa Prnjavorac kao trajno dobro. Okupili smo se da na jedan određen način oplemenimo ovu vakufsku parcelu i napravimo iskorak kada je u pitanju materijalno funkcionisanje Islamske zajednice", izjavio je ovom prilikom glavni tešanjski imam mr. Fuad-ef. Omerbašić.

Direktor Vakufske direkcije Zajimović podsjetio je da Islamska zajednica već značajan period intenzivno radi na razvoju i unapređenju vakufa u našoj zemlji.

Foto: MINA
Foto: MINA

"Svjedoci ste i sami, pogotovo vi ovdje iz Tešnja, ali i na drugim područjima Islamske zajednice, da su vakufi u posljednjih deset, petnaest godina u velikom zamahu, da smo realizirali veliki broj projekata, zahvaljujući, prije svega domaćim vakifima, ali naravno i našim prijateljima iz islamskih zemalja. Sada se okrećemo jednom novom pristupu, s namjerom da široj društvenoj zajednici pokažemo da i dalje mislimo, kako na širu društvenu zajednicu, tako isto i na svoje članove i svoje aktivnosti koje trebamo iz nekih prihoda finansirati", poručio je Zajimović.

Foto: MINA
Foto: MINA

Muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević ovaj događaj ocijenio je historijskim.

"To je tako zbog činjenice da Islamska zajednica ovim prelazi u jednu novu fazu ekonomskog razvoja i održivosti. Ovim procesom Islamska zajednica postaje investitor koji će, ako Bog da, omogućiti da Zajednica postane manje ovisna o donacijama, manje ovisna o članarini. To će doprinijeti boljem funkcionisanju vjersko-duhovnog života na našem terenu. Stoga smatram ovo, na neki način, putokazom za djelovanje drugih medžlisa i da je ovo svojevrsna budućnost za Islamsku zajednicu", poručio je muftija Dizdarević.

Foto: MINA
Foto: MINA

Planirano je da projekat bude realiziran za četiri mjeseca, nakon čega bi trebao ostvarivati i prve prihode.