Kapitalna investicija
28

Hilton će u Mostaru biti otvoren od naredne godine, na proljeće traže radnike

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Radovi na obnovi bivšeg hotela "Neretva", svojevrsnom simbolu Mostara, koji će nositi ime prestižnog hotelskog lanca "Hilton", odvija se planiranom dinamikom i trebali bi biti završeni u četvrtom kvartalu 2024. godine, kada se planira i otvaranje objekta u novom ruhu.

Vlasnik hotela Neretva Halim Zukić za naš portal kaže da je zadovoljan odvijanjem procesa izvođenja radova te vjeruje da će biti završeni u skladu s dogovorenom dinamikom.

"Trenutno se izvode radovi na fasadi i stolariji i sve se odvija prema planiranoj dinamici. Očekujemo da će sve biti završeno, kako je i planirano i da ćemo hotel svečano otvoriti u četvrtom kvartalu 2024. godine", kazao je Zukić za Klix.ba.

Ističe da će hotel biti luksuzno opremljen u skladu sa svjetskim standardima, ali da će vanjski izgled sačuvati svoju autentičnost, kojom se ponose građani Mostara, ali i investitori.

Radi se o investiciji od 24 miliona KM, a radove izvoditi mostarska građevinska firma Fajić pred kojom je izazovan posao da kultnom mostarskom hotelu, koji je prije rata ugostio brojna svjetski poznata imena, vrati puni sjaj u novom uhu.

Hotel će biti opremljen u skladu sa svjetskim standardima i kapacitetom od 83 sobe, među kojima će biti posebno opremljeni luksuzni apartmani za vip goste, spa centar i sadržaji po kojim se odlikuju svjetski brendovi, a zapošljavat će više od 100 radnika s vrhunskim plaćama i uslovima rada.

Zbog toga će se prema Zukićevim riječima, već s proljeća krenuti u potragu za radnicima, koji će nakon konkursne procedure ići na obuku, tako da će hotel koji se u najvećem hercegovačkom gradu s nestrpljenjem iščekuje, započeti rad na svjetskom nivou.

Podsjetimo da je posljednja faza radova na obnovi kultnog mostarskog hotela krenula u junu ove godine, nakon skoro pet godina pauze od okončanja druge faza u okviru koje je uz grube betonske i zidarske radove završena i krovna konstrukcija.

Kao i u prethodne dvije faze, radove izvodi poznata mostarska građevinska kompanija "Građevinar Fajić", pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, jer je mostarski hotel "Neretva" na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH.