Investicije
0

Etihad Airways i zvanično vlasnik 49 posto Air Serbije

SRNA
Nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Etihad Airways saopštila je da su dobijena neophodna zvanična odobrenja i saglasnosti kojima se potvrđuje strateško partnerstvo sa srbijanskom aviokompanijom Air Serbia.

Generalni direktor Etihad Airways James Hogan izjavio je da će na osnovu dobijene zvanične potvrde, inicijalni zajam od 40 miliona dolara dat Air Serbiji biti preinačen u akcijski kapital.

"Sa zadovoljstvom potvrđujem da je Etihad Airways sada dioničar Air Serbije sa učešćem od 49 posto. Ova investicija predstavlja osnov našeg partnerstva sa Vladom Srbije i zajedničkih napora koje ćemo ulagati da bi se Air Serbia razvila u regionalnog lidera u oblasti vazduhoplovstva", rekao je Hogan.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veoma zadovoljan što je sporazum sa Air Serbijinim strateškim partnerom, Etihad Airwaysom, sada i zvanično zaokružen, saopšteno je iz Etihad Airwaysa.

"Air Serbia je jedina veća aviokompanija u regionu koja je uspostavila uspešnu saradnju sa vodećim svjetskim prevoznikom, Etihad Airwaysom. Ponosni smo što nacionalni prevoznik Srbije sada stoji rame uz rame sa najboljim svetskim aviokompanijama", rekao je Vučić.

Generalni direktor Air Serbije Dane Kondić istakao je da Air Serbia ima odličan poslovni plan, kao i jasan mandat od Vlade da izgradi bezbijednu, prvorazrednu i profitabilnu aviokompaniju.

Vlada Srbije je 1. augusta 2013. godine potpisala dugoročni ugovor o strateškom partnerstvu sa Etihad Airwaysom i najavila plan za oporavak Air Serbije vrijedan 200 miliona dolara, navodi se u saopštenju.