Investicije
0

Dioničari dokapitalizirali BBI banku s novih 30 miliona KM

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Dioničari BBI banke - Islamska razvojna banka (IDB), Dubai Islamic Bank i Abu Dhabi Islamic Bank, odlučili su povećati svoje uloge i uplatili novih 30 miliona KM za dokapitalizaciju BBI banke.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Ulaganje dioničara u BBI banku najveća je investicija u finansijski sektor u BiH u 2013. godini, a odluka o dokapitalizaciji je potvrda i podrška stabilnom rastu i nastavku snažne ekspanzije na tržištu Bosne i Hercegovine. Novi kapital omogućit će BBI banci da u narednom periodu udvostruči volumene finansiranja čime će BBI banka učvrstiti svoju poziciju u segmentu banaka srednje veličine na bh. bankarskom tržištu. U narednom periodu BBI banka nastavlja sa strategijom rasta te će do kraja godine otvoriti još tri poslovnice.

Trenutno u portfoliju banke, kojoj je ukupna aktiva sa novim kapitalom više od 500 miliona KM, 300 miliona KM odnosi se na finansiranja što je značajna podrška za ekonomiju BiH. Putem različitih linija finansiranja: Svjetske banke, IFAD-a, Turske finansijske linije BBI banka pronalazi nove, povoljnije izvore sredstava za bh. privredu. Samo iz Turske finansijske linije u pokretanje proizvodnih pogona u poljoprivredi, turizmu, industriji i otvaranje novih radnih mjesta za povratnike do sada je plasirano gotovo 50 miliona KM. Planiramo da do kraja godine povučemo još dvije tranše koje će se implementirati putem BBI“, istakao je Amer Bukvić, direktor BBI banke

Dioničari Bosna Bank International napravili su prije 12 godina ogroman iskorak u regionu Jugoistočne Evrope osnivanjem BBI, prve islamske banke. Inače, IDB koja je većinski dioničar BBI banke i čiji su vlasnici vlade 56 zemalja Organizacije islamske kooperacije – (OIC), već 12 godina zaredom ima najveći investicijski rejting - AAA po Standard&Poor's i Fitch klasifikaciji, ocjenu koja se dodjeljuje samo najboljim i najsigurnijim finansijskim institucijama. Investiranjem novih 30 miliona KM potvrdili su svoju opredjeljenost za nastavak ulaganja u BiH. Ostalo je još samo da Komisija za vrijednosne papire dovrši proceduru i izvrši upis novog kapitala

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Ulaganje u BBI banku pokazatelj je da se Bosna Bank International kreće uzvodno, a obezbjeđenje povoljnih linija predstavlja snažnu potporu bh. ekonomiji u vremenu značajnom za njen razvoj i napredak.

BBI banka u posljednjih pet godina bilježi prosječan godišnji rast od 25 posto. BBI je u prošloj godini zabilježila rekordan rast aktive od 27 posto i svrstala se u red najbrže rastućih banaka u BiH. Ukupna finansiranja u 2012. uvećana su za 32 posto, depoziti stanovništva 40 posto, a ukupni depoziti 20,1. Stalan rast štednje dokaz je povjerenja koje građani imaju u instituciju BBI banke. To se dodatno jasno očituje i kroz činjenicu da je samo u prvoj polovini 2013. zabilježen rast depozita stanovništva od čak 26 posto", naglasio je Bukvić.