Investicije
0

Danas o ponudi "Bulgartabaka" za preuzimanje Fabrike duvana Banja Luka

FENA
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarat će danas s predstavnicima komapnije "Bugartabak Holding" a.d Sofija, koja je iskazala interesovanje za preuzimanje tog banjalučkog preduzeća koje "grca" u gubicima.

Banjalučka Fabrika duvana je prošlu godinu završila s novim finansijskim minusom od 2,6 miliona, što je dodatno uvećalo akumulirani gubitak od oko 10 miliona KM, a koji je odavno prešao vrijednost ukupnog kapitala tog preduzeća.

Fabrika duvana je privatizovana još 2006., a radnici tvrde da je od dana kada ju je preuzeo većinski vlasnik "Antonić Trade" konstantno poslovala s gubitkom.

Podaci u godišnjem finansijskom izvještaju za 2012. godinu pokazuju da Fabrika ima kratkoročne finansijske milionske obaveze prema dobavljačima, obaveze za plaće i naknade radnicima i da samo po osnovu poreza na dodanu vrijednost duguje 3,3 miliona KM.

Jedina fabrika duvana u RS-u ima kratkoročna potraživanja od kupaca u RS-u, ali i milionska od kupaca u inostranstvu.

Predstavnici Saveza udrženja malih akcionara RS-a još ranije su optuživali većinskog vlasnika Fabrike duvana Nebojšu Antonića da je kroz svoju firmu “Antonić trade” nagomilao potraživanja prema banjalučkom preduzeću.

Međutim, te optužbe Antonić je odbacio kao netačne.

Nebojša Antonić je 2011.godine hapšen u akciji državnih kontrolnih organa, koji su otkrili organiziranu kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca, utajama poreza i krijumčarenjem akciznih roba.

Nakon toga iz Vlade RS-a su najavljivali raskid ugovora Fabike duvana s firmom “Antonić trade”, za nanesenu štetu Fabrici duvana zbog nepovoljnijeg finasijskog položaja u kojem se preduzeće nalazi u odnosu na period kada je izvršena privatizacija.

Iako je tadašnja izvršna vlast priznala ono na što su radnici i sindikalci upozoravali i štrajkom i protestima ranije, da kupac nije ispoštovao privatizacioni ugovor, na kraju se odustalo od raskida ugovora s „Antonić trade“.

I predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić isticala je ranije da je slučaj banjalučke fabrike duvana “tipičan primjer loše, kriminalne i bezobrazne privatizacije” te da „motiv vlasnika ovog preduzeća nije proizvodnja, već zemljište u centru Banje Luke koje daje niz mogućnosti da se obogatite na vrlo jednostavan način”.

Posljednih mjeseci, ipak, svi su govorili o ponudi ''Bulgartabaka" iz Sofije, kao spasonosnoj za Fabriku duvna.

Predstavnici ''Bulgartabaka“ isticali su da žele da prošire svoje kapacitete i proizvodnju koja je uglavnom orjentirana na izvoz.

Kakav će biti odgovor Vlade RS-a bit će poznato danas.