Investicije
0

British Airways naručio avione Airbus u vrijednosti od 12 milijardi dolara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedna od najvećih evropskih aviokompanija British Airways (BA) u ponedjeljak je sklopila ugovor o kupovini 36 putničkih aviona Airbus A350, čija je ukupna cijena veća od 12 milijardi američkih dolara.

Iz BA su objavili da su njihovi vlasnici iz kompanije IAG, koja također posjeduje španskog avioprijevoznika Iberiju, potpisali memorandum o razumijevanju koji podrazumijeva nabavku 18 letjelica Airbus A350-1000 uz opciju za kupovinom još 18.

Svaki od tih aviona na web-stranici Airbusa ima cijenu od 332,1 milion dolara, međutim, aviokompanije koje naruče više letjelica dobijaju značajne popuste.

Iz BA su objasnili da je kupovina novih aviona dio dugoročne strategije obnove i modernizacije. Izvršni direktor IAG-a Willie Walsh je dodao kako će letjelice A350-1000 floti British Airwaysa donijeti brojne benefite.

"Njihova veličina i raspon odlično će odgovarati našoj postojećoj mreži, sniziti jedinične troškove i omogućiti nam da ponudimo profitabilne letove prema cijeloj paleti novih destinacija. To nam neće donijeti samo fleksibilnost, već i više izbora za naše klijente", rekao je Walsh.

Početkom ovog mjeseca IAG je objavio da su sa Airbusovim američkim rivalom Boeingom sklopili dogovor o kupovini 18 letjelica Dreamliner 787.

Ovaj potez dokaz je povjerenja u avione koji su se od januara našli na meti kritike zbog problema sa baterijskim sistemom.