Velike investicije i projekti
0

Biznismeni iz Kuvajta i Dubaija na Sarajevo Business Forumu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Organizatori Sarajevo Business Foruma (SBF), najveće međunarodne investicijske konferencije u regiji, predstavili su neke od realiziranih projekata prezentiranih na SBF-u 2010. godine.

Mohammad Amah Alfaresi, biznismen iz Kuvajta, koji je prvi put u Bosnu i Hercegovinu došao u aprilu prošle godine samo da bi učestvovao na Sarajevo Business Forumu 2010, već je investirao u nekoliko projekata predstavljenih na toj međunarodnoj investicionoj konferenciji, saopćili su organizatori SBF.

Tako je ITC Constructor Group d.o.o. Sarajevo, kompanija čiji je osnivač ITC Kuwait, a vlasnik Alfaresi, uložila 7.500.000 KM u projekt “Educatoinal hostel for male&female” na Ilidži kod Sarajeva. Izgradnja tog hostela je u toku.

ITC Constructor Group investirala je i u projekt “Investment in Bosnadrvo d.o.o.”, drvnu industriju lociranu u Kaknju. Završena je procedura legalizacije uspostave kompanije i projekt je u fazi pripreme za poslovnu ekspanziju.

Ta kompanija investirala je i u projekt “ITV Sarajevo Resort”, kompleks od 30 vikend kuća u Reljevu, koji uključuje igralište za djecu, šetalište, stazu za jahanje konja i lični sigurnosni tim i u projekt “Butmir - Building of Mala Aleja, Sarajevo, Ilidža”, vrijedan 6.200.000 KM.

U projekt “Investment in specialized beekeeping cooperative APIMED” investirala je kompanija LATIVA, čiji je vlasnik i direktor takođe Kuvajčanin Mohammad Amah Alfaresi. Ovaj projekt, za koji je bila potrebna investicija od dva miliona KM, trenutno je u fazi pripreme za poslovnu ekspanziju.

LATIVA je investirala i u projekt “Poultry production investment in BiH”, peradarsku industriju, koja bi se razvijala u više općina u BiH. Nosilac projekta je putem SBF-a 2010. tražio investiciju za izradu studije izvodivost u vrijednosti od dva miliona KM. LATIVA je uložila u ovaj projekt i izrada studije je u toku.

Shakeb Elahi, generalni direktor kompanije Ardent Trading, biznismen iz Dubaija i jedan od poznatih trgovaca farmacetskim proizvodima takođe je prvi put u BiH došao da bi prisustvovao SBF-u 2010. Ardent Trading potpisao je prije dvije sedmice u Sarajevu Memorandum o razumijevanju kojim je uspostavljen početak poslovne saradnje sa jednom farmaceutskom kompanijom iz BiH.

Na SBF-u 2011. ove dvije kompanije potpisat će ugovor u poslovnoj saradnji, vrijednoj nekoliko desetina miliona eura.

SBF, kako se navodi u saopćenju, nije u mogućnosti objaviti pojedinosti o realizaciji tog projekta, a ono što je značajno je da će Ardent Trading postati ekskluzivni zastupnik proizvoda bh. farmaceutske kompanije na tržištu zemalja GCC-a, Pakistana, Bangladeša i još nekih azijskih zemalja. Ardent Trading je ovaj značajni posao ostvario zahvaljujući kontaktima uspostavljenim na SBF-u 2010.

Sarajevo Business Forum 2010. poslužio je i kao platforma za realizaciju jednog od najznačajnijih multimilionskih medijskih projekata na Balkanu. Al Jazeera Balkan uspostavljena je u Sarajevu, a studio ove prestižne globalne medijske korporacije bit će smješten u BBI centru. Potpisivanje ugovora Al Jazeere Balkan bit će zvanično obavljeno za vrijeme SBF-a 2011.

Budući da je jedan od ciljeva Sarajevo Business Foruma osiguranje izlaska na strana tržišta bh. i kompanijama iz regiona, tako je osiguran poslovni aranžman za kompaniju Euroasfalt u vrijednosti od nekoliko desetina miliona eura u Abu Dabiju. Inženjeri Euorsafata već nekoliko mjeseci su u Abu Dabiju, gdje rade na implementaciji ovog projekta.

Na osnovu tog pozitivnog iskustva, nedavno je SBF formirao i konzorcij pet građevinskih firmi iz BiH. Konzorcij je krajem januara potpisao Memorandum o razmijevanju za zajednički nastup na inostranim tržištima, sa tendencijom da mu se u budućnosti priključe i kompanije iz regiona, saopćio je SBF Media Team.