Nakon smrti vlasnika
48

Imovinsko-pravni problemi razlog obustavljanja dogradnje Hotela Sarajevo

Piše: Dž. Č.
Hotel "Sarajevo" (Foto: Klix.ba)
Hotel "Sarajevo" (Foto: Klix.ba)
Dogradnja Hotela Sarajevo i proširenje kapaciteta, što je trebalo biti završeno krajem prošle godine, obustavljeni su već nekoliko mjeseci. Kako saznajemo, izgradnja novog objekta uz hotel obustavljena je zbog imovinsko-pravnih problema.

Naime, radovi na izgradnji novog depandansa stali su nakon što je u junu prošle godine preminuo direktor hotela Mujo Šutković.

"Iza njega je ostalo četvero djece i sada se još rješavaju određeni imovinsko-pravni odnosi. Trenutno se kao direktor hotela i društva za trgovinu naftom i naftnim derivatima Proming d.o.o. vodi kćerka Amila Šutković, ali još nije poznato šta će biti dalje. Najveći problem je naša administrativna procedura", kazala nam je Biserka Karapuš, menadžerica prodaje u Hotelu Sarajevo.

Dogradnjom novog objekta hotel će proširiti svoje kapacitete za 82 sobe, dva dvoetažna apartmana, tri sprata dijagnostičkog centra te dodatne konferencijske sale i restoran Staklena bašta koji će zamijeniti dosadašnju Botaničku baštu. Vrijednost novog objekta procjenjuje se na blizu 17 miliona KM.

Na pitanje kad se može očekivati nastavak radova, Karapuš nam odgovara kako još ništa nije poznato.

"Objekt je trebao biti izgrađen krajem prošle godine. Jedan čovjek ga je vodio i sad imamo hiljadu procedura. Naši zakoni su takvi kakvi su, a o procedurama pojedinih organa suvišno je bilo šta komentarisati", dodala je Karapuš.

Proširenje kapaciteta Hotela Sarajevo rezultat je stalnog rasta poslovanja ovog smještano-ugostiteljskog objekta. Nakon otvaranja depandansa, procjenjuje se kako će posao u hotelu dobiti blizu 20 osoba, a najviše sobarica.