Vladimir Usorac
0

Hrvatska je prva prekršila CEFTA-u

FENA
Predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača, stočara, živinara i uzgajivača svinja Republike Srpske dali su danas podršku Uredu za veterinarstvo BiH u vezi s preduzetim mjerama zabrane uvoza proizvoda goveđeg i živinskog programa, kao i žive ribe iz Republike Hrvatske u BiH, uz stav da je ta mjera iznuđena ranijim odlukama Hrvatske koja je prva prekršila Sporazum CEFTA.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS-a Vladimir Usorac odbacio je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kao neosnovane optužbe Hrvatske da je BiH povela trgovinski rat, navodeći da poljoprivredni proizvođači više nisu mogli dozvoliti da primarna proizvodnja, kao i prerada, u BiH propada.

"Hrvatska je prvo zabranila izvoz iz BiH goveda i goveđeg mesa, zatim ribe, te na kraju brojlera i svih ostalih živinarskih proizvoda. Tim odlukama, kao i ranijom famazonom o zabrani uvoza mlijeka, Hrvatska je prekršila odredbe CEFTA-e i mi smo im vratili istom mjerom“, rekao je Usorac podsjetivši da je odluka Ureda za veterinarstvo BiH izazvala oštro reagiranje u Hrvatskoj koja istovremeno ne spominje koje je ona odluke još ranije donijela o pitanju uvoza iz BiH.

Naveo je da Hrvatska, kada govori o stotinama kamiona svojih proizvođača koji se vraćaju s bh.granice, ne govori i da kamioni iz BiH nisu ni mogli krenuti prema njihovoj granici jer ta zemlja ne dozvoljava BiH bilo kakav izvoz spomenute robe.

"Hrvatska mora uvesti red u svoj državi, a mi od Vijeća ministara i Ureda za veterinarstvo tražimo da, kada Hrvatska, kao što je bio slučaj s mlijekom, ukinu zabranu izvoza iz BiH, to mora da bude samo uvjet za pregovore, a nikako ukidanje mjere koje je donijela BiH prema Hrvatskoj“, rekao je Usorac i naveo da se samo na taj način mogu riješiti svi problemi koji su prisutni s Hrvatskom.

Najavio je i da će predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača, stočara, živinara i uzgajivača svinja RS-a u ovoj sedmici uputiti pismo za sastanak i s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom da bi ga upoznali o svojim problemima.

"Inzku ćemo reći da nije crna BiH, već okruženje koje je zacrnjelo našu zemlji i sada svi vide tamu u BiH, a oblaci su oko Bosne“, slikovito se izrazio predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS-a.

Usorac je iznio i podatke da ništa bolja situacija nije ni sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom, ističući da i te zemlje na više načina krše Sporazum CEFTA.

"Svi oni pokušavaju da na nelegalan način izvoze u BiH, upropaštavaju našu domaću proizvodnju, a razvijaju svoju privredu na teritoriji BiH“, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS-a.

Za Srbiju je rekao da primjenjujući sanitarne i fito sanitarne mjere zloupotrebljava član 12. Sporazum CEFTA i oko tri godine sprječava uvoz goveda i proizvoda koji u sebi sadrže to meso.

"Srbija odobrava uvoz proizvoda od goveđeg mesa, ako uvoznik dokaže da su goveda kupljenja u Srbiji. To znači da bismo mi u BiH proizveli neki proizvod, goveda moramo kupiti u Srbiji“, iznio je primjer Usorac navodeći ga kao jedan od kršenja CEFTA-e i pozvao nadležne organe BiH da riješe i to pitanje.

Za Crnu Goru i Makedoniju je iznio podatke o kršenju CEFTA-e u vezi sa članom CEFTA-e o pravilima o porijeklu, navodeći da sirovinsku bazu uvoze iz Brazila, Argetine i zemalja EU te uz neznatnu preradu i uz obrasce koje im izdaju države, finalne proizvode koje podvode pod domaće bez carina plasiraju u BiH i time stvaraju nelojalnu konkurenciju.

Predstavnici proizvođača su još dodali i da u BiH „postoje lobiji“ koji neosnovano govorie da je BiH prekršila CEFTA-u i da će uskoro i njihova imena javno iznijeti u javnost.

Radi podsjećanja, Uredu za veterinarstvo BiH nedavno je stigla protestna nota hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova zbog odluke BiH o zabrani uvoza proizvoda iz goveđeg i živinskog programa, kao i žive ribe iz ove zemlje, te zahtjev da se ta odluka preispita i ukine.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Drago Nedić izjavio je ranije da je BiH spremna da povuče svoju odluku čim Hrvatska povuče svoje odluke koje su diskriminirajuće prema BiH.

On je dodao da je normalno da hrvatska strana negoduje zbog te odluke, ali je istakao da BiH ima više razloga za negodovanje jer je Hrvatska posljednjih mjeseci, osim dosadašnjih mjera zabrane uvoza koje se odnose na goveda, svinje, ovce i koze, uvela i novu zabranu uvoza žive ribe i živine, što je dovelo do situacije da se iz BiH gotovo ništa više ne može izvoziti u Hrvatsku.