Luksuz u našoj zemlji
0

Hoteli s pet zvjezdica u BiH

Piše: Nedžad Jamaković
Predsjednički apartman hotela Europe
U našoj zemlji, kako su nam potvrdili turistički radnici, postoji šest hotela kategorisanih sa pet zvjezdica. To su hotel Europe, Holiday Inn i Radon Plaza u Sarajevu, potom hotel Bevanda u Mostaru, te Kaldera u Laktašima i Pirg u Bijeljini, u sklopu etno sela Stanišići.

Predstavit ćemo njihovu ponudu, te cijene i kapacitete.

Hotel Europe, Sarajevo

Na raspolaganju im je 160 soba, 10 apartmana i jedan predsjednički apartman. Oprema u sobama, apartmanima i predsjedničkom apartmanu: klima uređaj sa pojedinačnom kontrolom, LCD Flat Screen TV, kablovska i Pay-per-view TV usluga, bežični i fiksni brzi internet, sef, telefon, mini-bar. U kupaonicama su tuš-kabine, kada i tuš, odnosno jacuzzi kada i tuš. Treba napomenuti da imaju i odvojene sobe za pušače i nepušače, kao i sobe za invalide.

Hotel ima veliki wellness centar, restoran s kapacitetom 150 mjesta, slastičarnu i bečku kafanu, te podzemnu garažu sa 140 mjesta. Imaju i prostor za konferencije i sastanke.

Jednokrevetna soba u hotelu Europe košta 180 KM, a dvokrevetna 260. Apartman za dvije osobe košta 350 KM, dok je predsjednički apartman za četiri osobe 800 KM. U cijene su uračunati noćenje i doručak, dok je gost dužan platiti boravišnu taksu od dvije KM plus 0,5 KM osiguranja po danu boravka.

Hotel Holiday Inn, Sarajevo

Posjeduje 54 jednokrevetnih i 154 dvokrevetne sobe, te 16 apartmana. Imaju sobe za hendikepirane osobe, te odvojene sobe za pušače i nepušače.

Hotel je klimatiziran, a u smještajnim prostorijama su TV plazma, internet, mini-bar... U hotelu su nacionalni restoran s međunarodnom i domaćom kuhinjom, Cafe Inn, mali fitness centar, a raspolažu još kongresnom dvoranom, konferencijskim salama, te otvorenim i zatvorenim parkingom.

Jednokrevetna soba košta 208 KM, a dvokrevetna 226. Dvosobni apartman je 398 KM, trosobni 798, a petosobni 1.298 KM. Cijene uz noćenje obuhvataju doručak (švedski sto), te upotrebu saune i fitness centra.

Hotel Radon Plaza, Sarajevo

Imaju 82 jednokrevetne sobe s francuskim ležajevima, koje se mogu koristiti i kao dvokrevetne, potom 35 dvokrevetnih s odvojenim ležajevima, te tri apartmana i jedan predsjednički apartman.

U sobama su veliki LCD TV, kablovski internet, telefon sa direktnom linijom, sef, mini-bar, kada ili tuš kabina. Apartmani imaju sve to, plus dnevni boravak s kožnom garniturom, u spavaćoj sobi veliki francuski ležaj, te jacuzzi u velikoj kupaonici. Predsjednički apartman ima veliki dnevni boravak, sobu za obezbjeđenje (pratnja), posebnu kuhinju, spavaću sobu s velikim francuskim ležajem, te veliko kupatilo sa tuš kabinom, jacuzzijem i saunom.

Gostima hotela je besplatno na raspolaganju wellness centar i fitness sala, dok se usluge u beauty centru posebno plaćaju. U hotelu su i dvije kongresne dvorane, rotirajući restoran, kuglana, sala za bilijar, shopping, a posjeduju i veliki parking na otvorenom te garažu.

Jednokrevetna soba košta 225 KM, dvokrevetna 257. Apartman je 508 KM, a predsjednički apartman 2.500. U cijene su uključeni noćenje s doručkom, boravišna taksa i osiguranje.

Hotel Bevanda, Mostar

Raspolaže s 33 dvokrevetne sobe, te s četiri apartmana koji se sastoje od dnevne sobe, spavaće sobe i kupatila sa masažnom jacuzzi kadom. Sve sobe posjeduju mini-bar, Pay TV, internet priključak, kao i vlastiti balkon.

Odvojene su sobe za pušače i nepušače, a cijeli objekt je klimatiziran. Hotel posjeduje vlastitu podzemnu garažu kao i vanjski parking.

Restoran i kafeterija će zadovoljiti i najizbirljivije goste. Pošto uz hotel protječe rijeka Radobolja izgrađena je vanjska terasa sa ljetnom baštom tipa vrtne restauracije na vodi, koja sigurno neće ostaviti ravnodušnim nijednog posjetitelja.

Kako su nam rekli u hotelu, noćenje s doručkom za jednu osobu košta 199 KM, a za dvije osobe 255. Za apartman je potrebno izdvojiti 425 KM. Za svaku osobu se plaća još i dvije KM boravišne takse.

Hotel Kaldera, Laktaši

Hotel raspolaže s osam luksuzno opremljenih soba kao i tri apartmana. Svaka od smještajnih prostorija ima radni sto i stolicu, telefon, sef, LCD TV sa daljinskim, internet pristup, jedinicu za upravljanje sa HGV (hlađenje, grijanje i ventilacija), mini-bar. Sobno posluživanje je na raspolaganju od 6:30 do 23 sata.

Hotel ima dva restorana (kapaciteta 180 mjesta), wellness i spa centar (sa tri vrste sauna, širokom ponudom masaža, te drugih kozmetičkih tretmana za lice i tijelo) sa bazenom i jacuzzijem na otvorenom, vinski podrum, VIP salon (služi kao konferencijska sala ili biznis klub), cafe bar i frizerski salon.

Noćenje s doručkom (švedski sto) za jednu osobu je 125 KM, za dvije 214, dok su apartmani 270 KM.

Hotel Pirg, Bijeljina

U hotelskim sobama i apartmanima visoke klase može da se smjesti 80 gostiju, a prateći sadržaji čine da se gosti osjećaju prijatno i opušteno čak i ako ovdje borave poslovno. Gostima su na raspolaganju otvoreni bazen, jacuzzi, sauna, sala za masažu, fitness sala, koktel sala iz koje se izlazi na bazen kao i wirelles pristup internetu.

Bitan segment predstavlja kongresna dvorana sa 100 mjesta opremljena savremenom opremom neophodnom za održavanje seminara i kongresa. U luksuzno opremljenim sobama i apartmanima gostima su na raspolaganju kablovska TV, telefon, klima, mini-bar, sef.

Jednokrevetna soba je 110 KM, a dvokrevetna 160. Apartman za dvije osobe je 210 KM, a predsjednički apartman 300. Cijene uključuju noćenje s doručkom.