Usvojena strategija za razvoj MSP-a
0

HNK: Predviđeno otvaranje 15.000 novih radnih mjesta

FENA
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na današnjoj je sjednici usvojila Strategiju razvoja malog i srednjeg poduzetništva HNK 2012-2020. kojom je predviđeno otvaranje oko 15.000 novih radnih mjesta te 4.800 novih kompanija.

Kantonalni ministar privrede Amer Zagorčić, obrazlažući navedenu strategiju, kazao je kako joj je cilj postavljanje ciljeva i osnovnih smjernica po kojima bi se kretao razvoj malog i srednjeg poduzetništva u HNK-u kao osnova privrednog razvoja.

"Jako je bitno da ovaj dokument ne ostane samo mrtvo slovo na papiru, već da se provede u praksi", kazao je Zagorčić.

Prema usvojenoj strategiji, njeni prioritetni ciljevi su promoviranje razvoja poduzetništva, jačanje institucija malog i srednjeg poduzetništva, poboljšanje pristupa finansijama za taj sektor, te jačanje konkurentnosti.

Neretvanska dolina odlična je prilika za prijeko potrebnu reindustrijalizaciju HNK-a koja će proizvodima s višim tehnološkim sadržajem, vratiti regiju na mapu jugoistočne Evrope, a potom i na mapu EU-a, Mobiliziranjem sada raštrkanih resursa širom Kantona i njihovim integriranjem u klasterske inicijative i međunarodne lance vrijednosti, stvara se temelj za održivo povećanje radnih mjesta i smanjenje desetljećima visoke nezaposlenosti, ističe se, između ostalog u Strategiji razvoja malog i srednjeg poduzetništva HNK-a 2012-2016

Na današnjoj sjednici Skupština HNK usvojila je i Zakon o zaštiti okoliša, dok je još u raspravi Prijedlog zakona o fondu za okoliš HNK. Klub SDA zatražio je da se taj prijedlog povuče s dnevnog reda, jer se, prema njihovom mišljenju, ovaj zakonski prijedlog bitno razlikuje u formi prijedloga u odnosu na formu nacrta koji je ranije prošao skupštinsku proceduru. Zahtjev SDA nije ima potrebnu skupštinsku većinu pa su zastupnici SDA uložili više desetaka amandmana na prijedlog na koje se treba očitovati Vlada, koja će se sastati u poslijepodnevnim satima.

Inače, zakonom o fondu za okoliš HNK predviđa se osnivanje fonda koji bi, između ostalog, raspoređivao sredstva koja se prikupljaju od naknada zagađivača okoliša i posebnih naknada za okoliš od registracije motornih vozila. Do sada je na osnovu spomenutih naknada prikupljeno skoro milion maraka, no ne mogu se rasporediti jer nije osnovan spomenuti fond.