biznis
0

Hadžić: Veliki koncesionari zainteresirani za izgradnju autoputa na koridoru 5C

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić kazao je da su veliki koncesionari iz razvijenih zemalja zainteresirani za izgradnju autoputa na koridoru 5C.

"Oni mogu dobiti, lakše nego BiH, kredite razvojnih ili komercijalnih banaka, samo je pitanje naše odluke, sposobnosti i volje da provedemo transparentnu, otvorenu proceduru izbora. Koncesionari su iz velikih i razvijenih zemalja, a zbog podjele rizika, često se udruže i daju zajedničku ponudu. Bitno je imati konkurenciju, što je sada bio slučaj u Republici Srpskoj, za dionicu autoputa na koridoru 5C. Samoinicijativne ponude privatnih kompanija nisu poželjne", izjavio Hadžić.

Na pitanja u kojoj fazi se nalazi formiranje koordinacionog tijela za izgradnju koridora 5C, čiji je zadatak izrada akcionog plana ubrzane izgradnje autoputa na tom koridoru te u čemu se ogleda i šta obuhvata "ubrzana izgradnja", Hadžić je odgovorio:

"Koridor 5C (autoput i željeznice) je najveći evropski infrastrukturni projekt za koji se odlučila BiH, EU i međunarodne finansijske institucije. Spor tempo kojim se implementirao ovaj projekat doveo je i do finansijskih gubitaka od oko 2,5 miliona eura zbog nerealizovanih kredita. Potreba za ubrzanje implementacije projekta izgradnje koridora 5-C, između ostalog, je i iz sljedećih razloga: osiguranje dodatnih sredstava finansiranja, rješavanje sporova oko određivanja dionica autoputa, eksproprijacija, koordinacija, nadzor nad napretkom, pa je Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ponovno pokrenuo inicijativu, koja je bila u toku 2011., da se osnuje grupa za koordinaciju u čijem sastavu bi bili predstavnici relevantnih državnih i entitetskih institucija i međunarodnih kreditnih institucija. U potpunosti se slažem da je sada pravo vrijeme da se intenzivira izgradnja koridora 5-C. Ministarstvo čini sve da, u saradnji sa svim nadležnim institucijama i preduzećima, što prije izgradi koridor", kazao je Hadžić za Poslovne novine.