biznis
0

GRAS dobio certifikat ISO 9001: 2008

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru obilježavanja 125 godina postojanja i rada GRAS-a danas je u ovom preduzeću upriličena svečana dodjela certifikata ISO 9001: 2008.

Predstavnici certifikacijske kuće Lloyd's Register Qualita Assurance boravili su u septembru u nadzornoj posjeti preduzeću radi recertifikacije prema zahtjevima međunarodnog standarda ISO 9001:2008. Naime, verzija standarda ISO 9001: 2000 je prestala da važi, a samim tim i certifikat dobijen po tom standardu. Novi certifikat, kako je kazao eksterni auditor Fikret Šemšić, dobijen je po standardu ISO 9001: 2008.

Prilikom recertifikacije izvršena je provjera implementacije zahtjeva sistema upravljanja kvalitetom u svim procesima. Utvrđeno je da je sistem već dugo u primjeni i da je dostigao određeni nivo zrelosti. Auditom organizacinih jedinica i procesa nisu uočene neusklađenosti s referentnim standardom i zahtjevima zakonskih i drugih propisa. U toku nadzorne posjete date su korisne sugestije Upravi preduzeća za unapređenje poslovanja.

Direktor GRAS-a Hasan Bašić kazao je da je veliki broj uposlenika bio uključen u pripreme za recertifikaciju, dokumentovanje i demonstriranje implementacije zahtjeva po tom standardu.

Uprava preduzeća potvrdila je opredjeljenje da će i dalje raditi na punoj implementaciji sistema kvaliteta da bi se osiguralo kvalitetnije poslovanje i funkcioniranje preduzeća.

Uprava GRAS-a, predstavnici JOB-a i sindikata danas su položili cvijeće na spomen-obilježje šehidima i palim borcima GRAS-a, nakon čega su uručene zahvalnice i prigodni pokloni uposlenicima s 15 i 25 godina radnog staža u GRAS-u.