biznis
0

"Gaspromnjeft" gotovo udvostručio neto dobit

FENA
Ruski "Gaspromnjeft" je za 91 posto uvećao neto dobit u prvom ovogodišnjem kvartalu, u poređenju sa istim razdobljem lani, zahvaljujući rastu cijena i prodaje, pokazali su podaci iz danas objavljenog finansijskog izvještaja kompanije.

Obračunato po međunarodnim računovodstvenim standardima, "Gaspromnjeft" je od januara do marta ostvario neto profit od 1,437 milijardi dolara, prema 754 miliona u istom periodu 2010. godine, prevazišavši očekivanja analitičara, prenose agencije.

Ovim profitom je obuhvaćeno i 239 miliona dolara nerealizirane dobiti od transakcija hedžiranja promjene deviznog kursa.

Prihodi "Gaspromnjefta" su porasli za 35 posto, na 9,865 milijardi dolara, što je manje od prognoziranih 9,988 milijardi, dok je EBITDA (zarada prije plaćanja poreza, kamata i amortizacije) uvećana za 56 posto, na 2,467 milijardi dolara, uz prognoziranih 2,025 milijardi.

Rast EBITDA ostvaren je uglavnom zahvaljujući većoj preradi i rastu prihoda od prodaje derivata na domaćem, ruskom tržištu, navedeno je u izvještaju.

Naftna kompanija, koja je u Rusiji peta po veličini eksploatacije, navodi da je u aprilu dogovorila petogodišnji kredit od 600 miliona dolara sa stopom libor, plus 1,5 posto kamate sa grupom banaka (Benk ov Amerika, Sitibenk, HSBC, ING, Mizuho korporejt benk i Sumitomo).