Rusija
0

"Gasprom" zabrinut zbog računa za gas

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šef ruskog naftnog giganta "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da je zabrinut da Ukrajina neće moći da plati svoje račune za gas nakon 2010. godine i da se nada da neće doći do nove katastrofe u snabdijevanju gasom.

Miler je istakao da Ukrajina trenutno ispunjava sve svoje obaveze koristeći sredstva iz rezervi, MMF-a i drugih izvora, ali da nije sigurno da će rezerve uspjeti da pokriju naredni račun za ruski gas koji će stići za naplatu 7. februara 2010. godine, javila je mreža BBC.

Opisujući trenutnu platnu situaciju, Miler je ocijenio da su rezerve dovoljne za isplatu "Gaspromu" do kraja decembra.

On je rekao da zvaničnici ukrajinske gasne kompanije "Njeftegasukraine" nisi znali da mu odgovore kako će biti plaćeni računi 2010. godine.

Miler je potvrdio da je Ukrajina nedavno zatražila da koristi buduće tranzitne takse od Rusije kako bi lakše platila račun "Gaspromu", ali da je taj zahtjev odbijen. 

On je izrazio zabrinutost zbog predsjedničkih izbora u Ukrajini koji su planirani za januar 2010. godine i koji bi mogli izazvati određene političke tenzije.

Tokom susreta sa grupom stranih akademika i novinara u sjedištu kompanije, Miler je nio veoma oštar kada je riječ o pregovorima sa Turskom u vezi sa naftovodom "Južni tok", koji bi trebao da ide ispod Crnog mora u pravcu Turske, zaobilazeći Ukrajinu.
Prijedlog turskog posjetioca u grupi da bi to pomoglo da Turska postane glavna regionalna tranzitna tačka za gas glatko je odbijen.

"Turska ne može izvoziti ruski gas u druge zemlje. To nije dozvoljeno", rekao je Miler. 

Šef odjeljenja za distribuciju gasa Boris Kosjagin rekao je da je količina gasa koji je "Gasprom" mogao da proda prošle godine značajno opala zbog pada potražnje i od ruskih kompanija i  u inostranstvu usljed globalne ekonomske krize.

On je istakao da je "Gasprom" iskoristio krizu da obnovi i popravi zastarjele  gasovode i da više uloži u nove gasovode i  naftovode u istočnom Sibiru  i na ruskom dalekom istoku, u isto vrijeme povećavajući izvoz na tržište Azije.

 On je rekao da je cilj u naredne tri godine povezati gasovode  koji snabdijevaju zapadnu Rusiju i Evropu sa onima koje se grade na istoku, kako bi se stvorila jedinstvena gasna mreža preko cijele Ruske Federacije, ali da je za potrebno još nekoliko hiljada kilometara gasovoda.

Šema naftovoda "Gasproma" prikazana je gostima  na velikom ekranu u centrali firme, čija mreža  pokriva Rusku Federaciju i još 30 zemalja, odnosno oko 160.000 kilometara.