biznis
0

Forbes: Wang Jianlin najbogatiji je Kinez na svijetu

Klix.ba
Wang Jianlin (Foto: AFP)
Wang Jianlin (Foto: AFP)
Multimilijardera koji je kupio američki lanac kina AMC Entertainment te britansku kompaniju za izradu lusuznih jahti, Wanga Jianlina, magazin Forbes proglasio je najbogatijim Kinezom na svijetu.

Jianlin je čelnik konglomerata Wanda Group, privatne kompanije čije se interesne sfere kreću od nekretnina do trgovine, a njegovo bogatstvo procijenjeno je na 14 milijardi dolara.

Jianlinovo bogatstvo skočilo je sa osam milijardi dolara, koliko je imao prošle godine, kada se našao na trećem mjestu ove liste, a sada se nalazi sa tri milijarde dolara prednosti ispred nekadašnjeg najbogatijeg Kineza, Zonga Qinghoua.

Oporavak kineskog tržišta nekretninama pomogao je naglom rastu Wangovog bogatstva.

"Urbanizacija će poticati potražnju za nekretninama u važnijim kineskim gradovima još dosta dugo. To je dovelo do bogaćenja ne samo u Kini, već i širom Azije", rekao je šef Forbesovog ureda u Šangaju, Russell Flannery.

Jianlinovo bogatstvo uglavnom dolazi iz trgovine nekretninama, koja nije toliko pogođena odlukama kineske vlade o rastu cijena domova. Kina je više od tri godine pokušavala da kontroliše cijene kuća, ali su vlasti nedavno signalizirale da vjerovatno neće preduzimati dalje korake u učvršćivanju kontrole.

Peking ohrabruje kineske kompanije da kupuju imovinu širom svijeta te je tako Wanda Group prošle godine kupila AMC Entertainment za 2,6 milijardi dolara, a nedavno su kupili i britanskog brodograditelja Sunseeker, čiji su se čamci pojavljivali u filmovima o Jamesu Bondu. Wanda sada planira i da kupi najviše stambene zgrade u Londonu.

Na listi najbogatijih ljudi na svijetu, Jianlin se našao na 63. mjestu, odmah ispred Marka Zuckerberga, osnivača Facebooka.

Meksički tajkun Carlos Slim trenutno je najbogatiji čovjek svijeta, sa imovinom od 73 milijarde dolara, dok je Bill Gates drugi, sa imovinom od 67 milijardi dolara.

Wanda je osnovana 1988. i vrijedi oko 49 milijardi dolara. Kompletna Forbesova lista najbogatijih Kineza tek treba da izađe.