Finansije
27

Zoran Milanović: Hrvatska fiksira kurs franka

Anadolija
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Premijer Hrvatske Zoran Milanović nakon kratkog i intenzivnog razgovora sa saradnicima i sa guvernerom Hrvatske narodne banke odlučio je da će Vlada Saboru uputiti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se kurs franka fiksira na 6,39 kuna na sljedećih godinu dana i da trošak toga ide na teret finansijskih institucija.

"Ovu odluku smo donijeli u kratkom i intenzivnom postupku koji je bez presedana, nikad se ništa slično nije dogodilo, već otprije godinu dana otkad smo reagirali sa izmjenom kamatnih stopa. Međutim, sada se dogodilo ono što gleda cijeli svijet, ali sa puno manje brige nego mi. Kod nas se radi o finansijskim sudbinama desetaka hiljada porodica koje večeras mogu ići mirno spavati i ne moraju više gledat kursnu listu. To je ono što ova vlada može i napravit će za građane, to je ono što osjećam i kao svoju državničku dužnost, a u sljedećoj godini dana možemo pristupiti razgovoru o konverziji kredita u švicarcima u kune", kazao je premijer Milanović.

Premijer je dodao da će za to biti potrebna saradnja Hrvatske narodne banke i da to nije isključiva nadležnost Hrvatske vlade.

Na pitanje o mogućim tužbama banaka, premijer je izjavio kako je jedina tužba koja je moguća ustavna tužba, te da druge tužbe nisu moguće.

"Tužbe banaka prema građanima dužnicima temeljem ovoga zakona nisu moguće. Država je tu da zaštiti svoje građane. Dali smo godinu dana predaha, dali smo rješenje, HNB će voditi glavnu riječ", rekao je hrvatski premijer.

Milanović je ustvrdio da je ovo što se dogodilo sa frankom prije sedam dana, nagli kursni skok, bez presedana. Premijer je poručio kako u ovoj situaciji Vlada nije znala odakle početi.

Odluku fiksiranja kursa franka na 6,39 nazvao je prvenstveno političkom i državničkom odlukom. Zbog porasta kursa švicarskog franka u protekla dva dana, oko 60.000 kreditnih dužnika našlo se u finansijskom tjesnacu zbog kojega su od strane Udruge Franak najavljivani čak i socijalni nemiri.