Svjetski dan potrošača
44

Znate li koja su vaša potrošačka prava? Dok cijene divljaju politika kolo vodi

L. H.
© Shutterstock
© Shutterstock
Na današnji dan obilježava se Svjetski dan prava potrošača. To je idealna prilika da se ukaže na brojne probleme koje imaju potrošači u BiH.

Ova godina snosi posljedice ne samo pandemije, već energetske, vojne i političke krize širom svijeta, pa su se zbog toga i problemi udvostručili, ali nažalost, sve je manje rješenja.

Svjetski dan potrošača svoje utemeljenje ima u "Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača" koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Predstavljajući svoju Deklaraciju američkom Kongresu 13. marta, te godine Kennedy je govorio o potrošačkim pravima.

"Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas, tako i mene kao predsjednika SAD-a. Oni su najveća ekonomska grupa na koju utiče skoro svaka javna ili privatna ekonomska odluka. Oni su najvažnija grupa čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti", kazao je to prije 61 godinu Kennedy.

Iz Kluba potrošača

Povodom današnjeg dana o pravima i problemima potrošača razgovarali smo s Gordanom Bulić, predsjednicom Kluba potrošača Tuzlanskog kantona.

Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača TK
Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača TK

"Udruženja potrošača današnji dan obilježavaju radno. Mi smo u nekoliko mjesnih zajednica organizirali druženja te razgovore o pravima potrošača. Nažalost nema se šta puno slaviti, svjesni smo situacije u kakvoj potročači žive posljednjih godinu dana", kazala je Gordana na početku.

Kako nam je kazala, i korona, ali i politička situacija u svijetu doprinijeli su tome da na tržištu imamo svkodnevna poskupljenja, svakodnevno iz marketa izlazimo sa sve manje i manje proizvoda.

"Siromaštvo se nekad procjenjivalo na 40 ili 50% porodica, sada vjerujemo da čak 60 ili 70% porodica živi na granici siromaštva. Nažalost, državne institucije, kao i oni koju su zaduženi, nisu se time pozabavili“, tvrdi Bulić.

Prazna predizborna obećanja

Predsjednica Kluba potrošača kaže i da mjere koje su se predlagale su se ispostavile samo kao predizborne poruke i ništa od obećanog se nije ispunilo.

"Kako se čini praktično je i nemoguće da se bilo šta uradi jer nemamo još ni formirane vlade. Na večerašnjem skupu koji organizira Klub potrošača također će se donijeti određeni zaključci i preporuke vladajućim strukturama, ali nažalost, skeptični smo“, rekla je Bulić.

Na kraju razgovora Gordana Bulić kaže da živimo u vremenu okruženi ratohuškačkim temama, kako bi se sve manje razmišljalo o finansijskim problemima.

Inače, Zakon o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini usvojen je 2006. godine i uređuje odnose između potrošača, proizvođača i trgovaca. Ipak, većina građana u BiH ne zna koja su njihova potrošačka prava i misle da je uzaludno boriti se za njih.