Novitet na tržištu
80

U Sarajevu se otvara prvi bitcoin bankomat

S. Grebović
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine uskoro će sa radom početi prvi Bitcoin bankomat na kojem će građani moći da kupuju i prodaju kriptovalute.

Bitcoin bankomat je lociran na Marijin Dvoru na adresi Kranječvićeva broj 33, a kao što je poznato, riječ je o najpoznatijoj virtualnoj kriptovaluti koju ta platna mreža koristi, a koja sve više uzima maha u platnom svijetu.

Širom svijeta, kriptovalute se definišu na razne načine. Tako se u Singapuru definišu kao usluga, u Americi kao kapitalno dobro, dok se u Njemačkoj tretiraju kao privatni novac.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Prema informacijama do kojih smo došli, pitanje je dana kada će prvi bankomat na pomenutoj lokaciji početi sa radom.

"Projekat je u završnoj fazi sa licencama. Što se nas tiče sve je spremno. Što se tiče naših očekivanja, iznenadili bi se kada bi vidjeli koliko ljudi trguju na ovaj način. Ne sumnjamo u uspjeh na bh. tržištu", rekli su za portal Klix.ba iz kompanije Virtual Planet koja stoji iza ovog projekta.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ono što bi moglo predstavljati problem je to što promet kriptovalutama u Bosni i Hercegovini i dalje nije zakonski uređen.

Za nadati se da će otvaranje prvog bitcoin bankomata u našoj zemlji doprinijeti zakonskom regulisanju tržišta kriptovaluta.