Finansije
0

Slovenske banke u 2012. u minusu čak 606 miliona eura

FENA
Slovenske banke zabilježile su u 2012. godini ukupan gubitak od 606 miliona eura, prema prvoj procjeni slovenske centralne banke, otkrio je u četvrtak, govoreći na bankarsko-finansijskom forumu u Ljubljani, guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.

Procijenjeni gubitak je veći nego u 2011., kada je iznosio 539 miliona eura.

Prošla je godina tako treća godina zaredom u kojoj je slovenski bankarski sistem zbog visokih otpisa i rezervacija na ime loših kredita zabilježio ukupan negativni rezultat, dok je u razdoblju od 2005. do 2011. u prosjeku bilježio dobitak od 140 miliona eura.

Kranjec je na forumu vladu upozorio da nije važno samo sanirati banke koje imaju loše kredite, nego da se treba posvetiti spašavanju velikog broja prezaduženih poduzeća jer su te dvije stvari "dio iste priče".

"Nije dovoljno obnoviti izvore iz kojih su se do krize finansirale banke, potrebno je i restrukturiranje realnog sektora, a to je zadaća vlasnika i vlade", rekao je Kranjec.

Ako se kreditni portfelje banaka idućih nekoliko godina ne očisti, vlasnici će opet biti pozvani da ih dokapitaliziraju, upozorava vladu guverner slovenske centralne banke.

Kranjecu sredinom godine završava mandat guvernera, a već je ranije dao doznanja da se neće kandidovati za novi mandat, jer ispunjava uvjete za penziju.