Švicarske banke
15

Poznat plan putem kojeg banka UBS želi preuzeti Credit Suisse, dioničari nezadovoljni uslovima

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brojni zapadni mediji objavili su u nedjelju ujutro informacije kako je najveća švicarska banka UBS odlučila kupiti Credit Suisse, a sada su poznati i detalji ovog bankarskog "transfera".
Prema pisanju Financial Timesa, UBS je ponudio milijardu dolara za kupovinu banke Credit Suisse, a švicarske vlasti planiraju promijeniti zakone zemlje kako bi zaobišli glasanje dioničara o transakciji s obzirom na to da je posao potrebno završiti prije ponedjeljka.

"Ugovor bi trebao biti potpisan do nedjelje navečer. Situacija se brzo razvija i nema garancije da će uslovi kupovine ostati isti ili da će se postići dogovor", piše londonski list.

Neki finansijski stručnjaci su saopćili kako su trenutni uslovi za kupovinu nepovoljni za Credit Suisse i dioničare ove banke.

"Bilo je ograničenih kontakata između predstavnika banaka, a na uslove su uveliko utjecali Švicarska nacionalna banka i regulator Finma", navodi se.

Izvršni direktor Ethos fondacije Vincent Kaufmann koji predstavlja švicarske penzione fondove koji posjeduju između tri i pet posto dionica u obje banke, izjavio je kako je potez zaobilaženja glasanja dioničara o dogovoru loše korporativno upravljanje.

"Ne mogu vjerovati da će naši članovi i dioničari biti sretni zbog ovoka. Nikada nisam vidio da su takve mjere preduzete. To pokazuje koliko je situacija loša", poručio je Kaufmann.

Credit Suisse, koji je osnovan 1856. godine, suočio se s nizom skandala posljednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca. U protekloj sedmici, zvaničnici banke su objavili informacije kako se nalaze u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji te da je potrebna hitna intervencija države kako bi se spriječio kolaps sličan onome koji je zahvatio nekoliko privatnih banaka u Sjedinjenim Američkim Državama.