Finansije
4

Otvoren Prvi Seed Forum u Sarajevu

Anadolija
Centralna banka BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Centralna banka BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je otvoren Prvi Seed Forum u BiH organiziran u saradnji sa Seed Forumom International, globalnoj platformi koja funkcionira u više od 30 država u svijetu i uključuje više od 30.000 institucionalnih i individualnih investitora.

"Cilj nam je za početak iskoristiti prakse koje se koriste na razvijenim tržištima i mjestima poput Londona, Osla, New York Citija... koje služe za optimalnu ili barem bolju aktivaciju lokalnih finansijskih resursa", kazao je predsjednik Društva za tržišne studije Irfan Polimac, koje je domaćin foruma.

Prema njegovim riječima, to znači omogućiti kompanijama iz BiH, Hrvatske i Srbije, koje imaju značajan potencijal za rast, pristup lokalnim investitorima na najrazvijenim tržištima u svijetu.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da forum pokušava da napravi novi oblik saradnje sa bh. građanima koji žive u inostranstvu i koji su prošle godine poslali tri i po milijarde konvertibilnih maraka u BiH, a u zadnje tri godine, skoro pet milijardi eura.

"Taj odnos samoslanja je koristan i mi smo zahvalni na tome, ali mislimo da treba da se podigne na veći nivo i da se pokuša otvoriti mogućnost investiranja, pogotovo naših ljudi, kako bi taj novac investirali i donijeli novu filozofiju, nova znanja, nove navike, i da se pokaže i dokaže da je biznis u BiH moguć", istakao je Kozarić.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da je ovaj događaj od velikog značaja za BiH.

"Upravo ovo ekonomija BiH treba", rekao je Izetbegović i dodao da je problem investitora što u BiH nemaju dobru informaciju o vitalnim, brzorastućim firmama.

"Seed će upravo omogućiti da 30.000 firmi diljem svijeta dobiju kvalitetnu informaciju o mogućnostima u BiH. Između ostalog, i naša dijaspora, koja za sada funkcioniše pomažući BiH kroz doznake koje šalje svojim porodicama, imat će šansu da se organizuje i da investira u BiH", pojasnio je Izetbegović.

Na pitanje da li će to biti signal da će BiH biti povoljno tlo za investiranje u budućnosti, Izetbegović je rekao da sama odluka da prvi takav centar u regionu istočne Evrope bude napravljen u Sarajevu, šalje takvu poruku.

"Sarajevo će ponovo biti ono što jest, tačka spajanja, tačka dodira, komunikacije", pojasnio je Izetbegović.