Finansije
4

Omersoftić: Prve isplate starih štediša tek naredne godine

SRNA
Amila Omersoftić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Amila Omersoftić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fond za nasljedstvo Slovenije najavio je da će više od 140 korisnika stare devizne štednje Ljubljanske banke u BiH dobiti odštetu do kraja godine, ali predsjednik Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić tvrdi da se isplate mogu očekivati tek početkom iduće godine.

Omersoftić je navela da svi koji su primili informativni obračun novac mogu dobiti 61 dan po prijemu potvrde da je obračun uspješno obavljen.

"Slanje obračuna krenulo je 24. oktobra, stoga je mala vjerovatnoća da će bilo ko primiti bilo šta do kraja ove godine", rekla je Omersoftić, ističući da kod štediša u BiH postoji bojazan od spore dinamike isplata.

U slovenačkom Fondu navode da je budžetom Slovenije predviđeno 320 miliona eura koje će krajem ove i u 2017. godini isplatiti štedišama u BiH i Hrvatskoj, odnosno 465 miliona eura, koliko očekuju s kamatama.

Prema riječima Omersoftić, Slovenija nije obezbijedila sredstva u budžetu za sljedeću godinu.

Omersoftić je dodala da Slovenija aplikacije za isplatu štednje ne radi po redu, već prema nekom vlastitom kriterijumu određuje kome će poslati informativni obračun.

"Velikom broju štediša traže dopunske podatke", rekla je je Omersoftić i naglasila da Slovenija ne priznaje donatorske ugovore o štednji, što može dovesti do toga da se štednja pojedinih lica trajno izgubi, odnosno da ostane toj zemlji.