Zaključak okruglog stola
0

Nedostojanstveni uslovi rada u BiH

FENA
Radnici u Bosni i Hercegovini ne mogu se pohvaliti da imaju dostojanstvene uslove rada, a pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da mnogim od njih nije uvezan staž, da nemaju zdravstveno i socijalno osiguranje te da se moraju snažno boriti da sačuvaju stečena radnička prava.

To je zaključeno danas u Sarajevu na okruglom stolu "Borba za dostojanstven rad - dostojanstven život" koji je organizirala Konfederacija sindikata BiH, povodom Svjetskog dana dostojanstvenog rada, 7. oktobra.

Dostojanstven rad, kako je istaknuto, podrazumijeva sigurno radno mjesto, zdravstveno i penziono osiguranje, slobodu organiziranja u sindikate i ravnopravan socijalni dijalog, a radnici u BiH su uglavnom u svim tim segmentima uskraćeni, pa i na taj način što država sve više socijalne reforme provodi bez njih.

Predsjednik Konfederacije sindikata BiH Edhem Biber kazao je na konferenciji za novinare održanoj nakon okruglog stola da također smatra da je u BiH zloupotrijebljena i globalna ekonomska kriza.

-U BiH nije bilo finansijske krize, dakle nije propala nitjedna banka ili finansijska institucija, ali na sceni je ekonomsko-socijalna kriza i stalno se otpuštaju radnici. To znači da je neko globalnu krizu zloupotrijebio - kazao je Biber i dodao da je od početka te krize u BiH do sada bez posla ostalo oko 53.000 radnika.

Potpredsjednica Konfederacije sindikata Ranka Mišić istaknula je da je u Republici Srpskoj situacija bolja kada je u pitanju uvezivanje staža radnicima, ali da su uglavnom ostali problemi isti kao u FBiH i Distriktu Brčko, ukazavši posebno na anarhično ponašanje poslodavaca.

Mišić je kazala da će Konfederacija sindikata BiH nastaviti borbu za očuvanje radničkih prava, a da će od Međunarodne konfederacije sindikata zatražiti hitnu sjednicu centrala sindikata nastalih na prostoru bivše Jugoslavije te od Međunarodne organizacije rada održavanje konferencije kojoj bi prisustvovali predstavnici vlasti, poslodavci i sindikat.