Realna opcija ili ne?
17

Kineska kompanija poziva na podjelu najveće evropske banke, traže razdvajanje dva tržišta

V. K.
HSBC posluje u 64 države širom svijeta (Foto: EPA-EFE)
HSBC posluje u 64 države širom svijeta (Foto: EPA-EFE)
Kineska osiguravajuća kompanija Ping An i ujedno i najveći dioničar britanske banke HSBC Holding pozvala je na potpunu "podjelu" ove multinacionalne kompanije.

Prema pisanju Reutersa, zvaničnici ove kompanije iznijeli su pred upravni odbor HSBC-a plan za podjelu koja bi trebala kompaniju usmjeriti na dva tržišta - azijsko i zapadno.

"Ping An tvrdi da bi nezavisna azijska kompanija u Hong Kongu imala veću profitabilnost, niže kapitalne zahtjeve te veću autonomiju u donošenju odluka", ističe se.

Jedan od dioničara kompanije za Financial Times je izjavio da je prijedlog Ping Ana prilično zanimljiva ideja te da bi za HSBC mogao biti "egzistencijalan".

"Razdvajanje kompanije na dva tržišta dalo bi dioničarima veći izbor o tome koje dijelove kompanije žele da posjeduju. Banka ima preko 40 miliona klijenata, više od 200.000 zaposlenih i posluje u više od 64 zemlje", navodi se.

Multinacionalna banka HSBC naročito je kritikovana u Kini nakon što je američkim tužiocima dostavila informacije koje su dovele do hapšenja glavnog finansijskog direktora Huaweija Meng Wanzhoua 2018. godine.

"HSBC je u najmanje održivoj poziciji kada je riječ o finansijskim institucijama, a najviše zbog sukoba između SAD-a i Kine. Oni su u poziciji da ih svi mrze - Velika Britanija, Francuska, SAD, Hong Kong i Kina. Ne vidim izlaz iz njihove trenutne situacije naročito jer se geopolitička situacija ne popravlja", poručio je jedan od dioničara.