Finansije
0

Indijska opsjednutost zlatom ubija ekonomiju

Klix.ba
Iako je zlato prilično izgubilo svoj sjaj na svjetskim tržištima i investitori bježe od ovog metala čija je vrijednost pala za 10 posto u posljednja tri mjeseca, Indijci zbog njegažrtvuju svoju valutu i ekonomiju.

Kupovinom stranog zlata za milijarde dolara, onu su indijsku gotovinu odveli iz zemlje i poremetili balans ulaska i izlaska novca iz države te oslabili vrijednost svoje valute, rupija. To čini ključne uvoze skupljim, a otežava i otplaćivanje međunarodnih kredita.

"Ukoliko jedne godine ne bude uvoza zlata, to će promijeniti trenutni deficit u zemlji. Indijci misle da kupuju zlato u rupijima, a zapravo ga kupuju u dolarima", rekao je P. Chidambaram, indijski minstar finansija.

Indija je najveći uvoznik zlata na svijetu te svake godine "usisava" trećinu svjetske opskrbe. To je dovelo do odljeva novca od 5,4 posto GDP-a, što je dvostruko više od onoga što ekonomisti preporučuju.

"Još jednom apelujem na sve da se odupru iskušenju kupovine zlata. To će imati pozitivan uticaj na svaki aspekt indijske ekonomije“, rekao je Chidambaram.

Indijski uvoz zlata pao je sa prosjeka od 135 miliona dolara u prvoj polovini maja na 36 miliona u drugoj zbog festivala Akshaya Tritiya, drugog najvećeg praznika za kupovinu zlata, a koji se održao 13. maja.

Postpraznični umor malo je olakšao probleme indijske Centralne banke, koja je u utorak bila prisiljena da interveniše na tržištu valuta kako bi vratila rupiju sa najnižeg odnosa sa dolarom u historiji.

Ipak, valuta i dalje nastavlja svoj pad, a zlato je sinonim za ušteđevinu i sigurnost za veliki broj Indijaca, a ima i svoju kulturološku vrijednost te je jako teško da će Indijci u skorije vrijeme izliječiti svoju zlatnu groznicu.