Ekonomske projekcije
0

Globalni okvir fiskalne politke BiH do 2025. godine upućen na usaglašavanje entitetima

S. Š. U.
Okvir fiskalne politike prethodi usvajanju budžeta institucija BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Okvir fiskalne politike prethodi usvajanju budžeta institucija BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu je jučer održana konstituirajuća sjednica Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine na kojem je razmatran i Okvir fiskalne politike države u naredne dvije godine.
Članovi fiskalnog vijeća BiH razmatrali su Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje 2023. – 2025. godine, koji je potom upućen na dalje usuglašavanje.

To znači da je dokument upućen entitetskim vladama, odnosno njihovim ministarstvima finansija, koji bi ga trebali razmatrati.

Nakon pregleda smjernica dokumenta, ukoliko entitetske vlade budu imale primjedbi ili prijedloga, oni će biti dostavljeni Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Ukoliko državno ministarstvo utvrdi određene korecije, dokument ponovno ide na razmatranje Fiskalnom vijeću te će biti objavljen tek nakon što bude usvojen i kada ga obje entitetske vlade potpišu.

Elementi Globalnog fiskalnog okvira su projekcije indirektnih poreza koji se zasnivaju na makroekonomskim pokazateljima, suficitu i deficitu, kao i gornjoj granici zaduženja.

Njegovo usvajanje prethodi usvajanju budžeta institucija BiH koji bi za 2023. godinu trebao biti utvrđen u iznosu od 1,2 milijarde KM.