Finansije
0

Fed dao polet azijskim berzama

FENA
Na većini azijskih berzi cijene dionica jutros su porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada, jer je predsjednik Feda Ben Bernanke potvrdio da će američka centralna banka i dalje voditi labavu monetarnu politiku, dok se eurom trguje oprezno zbog bojazni ulagača od produbljivanja krize u Italiji.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7.30 sati bio u minusu više od jedan posto, a pale su, oko 0,3 posto, i cijene dionica u Hong Kongu.

Berzovni indeksi u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji ojačali su između 0,1 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7.30 sati bio u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer potonuo 1,2 posto.

Jučer je u izvještaju Kongresu predsjednik Feda Bernanke čvrsto branio program centralne banke za kupnju državnih i hipotekarnih obveznica, pa su ulagači uvjereni da će centralna američka banka nastaviti voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

To pozitivno utječe na tržišta dionica, kao i nada da će republikanci i demokrati u Washingtonu do petka, kada istječe krajnji rok, postići sporazum o selektivnom smanjenju budžeta, kako bi se izbjeglo automatsko rezanje budžetskih rashoda, koje bi moglo usporiti rast najveće svjetske ekonomije.

Unatoč tome, trguje se oprezno, jer se ulagači plaše produbljivanja dužničke krize u Italiji, jer parlamentarni izbori nisu dali jasnog pobjednika, što će novoj vladi otežati provođenje nužnih reformi.

Zbog toga se na valutnim tržištima eurom trguje vrlo oprezno. Jutros se njegov tečaj kreće oko 1,3065 dolara, kao i jučer u ovo doba.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 120,20, na 119,80 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, pa mu je tečaj pao s jučerašnjih 92, na 91,70 jena.

Terminska cijena nafte na berzi u New Yorku stabilno se jutros kreće oko 92,65 dolara po barelu.