Ostaje kako jeste
39

Evropska centralna banka: U narednom periodu nema smanjenja kamatnih stopa

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska centralna banka (ECB) neće početi da snižava kamatne stope barem "narednih nekoliko kvartala", rekla je predsjednica Christine Lagarde.
Lagard je u petak rekla da će se inflacija u eurozoni spustiti na ciljanih 2 posto ako se kamatne stope zadrže na sadašnjem nivou "dovoljno dugo".

"To nije nešto zbog čega ćemo u narednih nekoliko kvartala vidjeti promjenu. Dovoljno dugo, mora biti dovoljno dugo", rekla je.

ECB je prošlog mjeseca ostavila nepromijenjene referentne kamatne stope na depozite i pozajmice, okončavši seriju od 10 uzastopnih povećanja koja su stopu na depozite podigla sa rekordno niskih minus 0,5 posto prošle godine na visokih 4 posto u pokušaju da "ohladi" inflaciju.

Lagarde je rekla da bi se inflacija u eurozoni i dalje mogla oporaviti sa nedavnog dvogodišnjeg najnižeg nivoa, posebno ako dođe do još jednog šoka snadbjevanja iz energetskog sektora.

Lagarde pokušava da izvede delikatan čin balansiranja - da zadrži troškove pozajmljivanja na povišenom nivou dovoljno dugo da bude sigurna da su pritisci na cijene "zaliječeni", bez izazivanja destabilizirajuće recesije ili ponovne dužničke krize.

Pakt EU o stabilnosti i rastu, koji regulira nacionalnu potrošnju i zaduživanje i koji se naširoko smatra neizvodljivim, suspendovan je od pandemije 2020., ali bi trebao ponovo stupiti na snagu sljedeće godine osim ako se reforma ne dogovori prije toga.