Finansijske mjere
14

Evropska centralna banka bi danas trebala ponovo povećati kamatnu stopu

B. R.
Sjedište ECB-a u Frankfurtu (Foto: EPA-EFE)
Sjedište ECB-a u Frankfurtu (Foto: EPA-EFE)
Evropska centralna banka (ECB) danas će deveti put zaredom povećati kamatnu stopu. To će se desiti dan nakon što je nastavljen rast kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državama.

ECB je prošli mjesec povećao kamatnu stopu za četiri procentna poena i najavio je novi rast kamatne stope za 0,25 posto. Još nije poznato da li je ovo posljednji rast kamatne stope ili će se u septembru desiti još jedan rast kako bi se ublažila inflacija.

Kako je objavila agencija Reuters, jasno je da se približava kraj ciklusa povećanja kamatne stope. Problem za ECB jeste taj što se stopa inflacije presporo smanjuje. Pretpostavlja se da će stopa inflacija 2025. smanjiti na dva posto.

Inflacija je prvenstveno podstaknuta rastom cijena energenata. Tako je inflacija u eurozoni blizu historijskog maksimuma i njen rast mogao bi se ubrzati ovaj mjesec.

Stopa nezaposlenosti u eurozoni je rekordno niska, zbog čega postoji rizik da će plate rasti narednih godina. Sindikati insistiraju na rastu plata usljed inflacije. Zbog toga mnogi očekuju da će ECB ponovo u septembru povećati kamatnu stopu.

S druge strane Federalne rezerve (FED), koje u Sjedinjenim Američkim Državama imaju ulogu centralne banke, jučer su povećale kamatnu stopu, čime je postala najviša u posljednjih 22 godine. Rast kamatne stope sa 5,25 na 5,5 posto je uslijedio nakon što je prošli mjesec pauziran ovaj rast.