Iako je obećano
78

Čavalić: Prijedlog budžeta FBiH pokazuje da u 2024. godini nema govora o minimalnoj plati od 1.000 KM

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić kaže da je u Prijedlogu Budžeta FBiH za 2024. godini vidiljvo da od fiskalnih reformi neće biti ništa te nije predviđeno da najniža plata bude u obećanom iznosu od 1.000 KM.

Nakon što je na današnjoj sjednici Vlada FBiH usvojila Prijedlog Budžeta za 2024. godinu on će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

"Napominjem da je Vlada FBiH ranije navela da će dostaviti Nacrt, međutim to se nije desilo, Budžet dolazi po hitnoj proceduri 'uzmi ili ostavi'. Tako se nastavlja loša tradicija dostavljanja budžeta, a kojom se direktno narušava budžetski princip transparentnosti (kako bi građani, privrednici, porezni obveznici mogli imati priliku učešća u budžetskoj raspravi)", kaže Čvalić.

Dodaje da je u Prijedlogu Budžeta evidentno da Vlada FBiH priznaje da ove godine nema ništa od fiskalnih reformi.

"Kao što se može vidjeti iz priloženog očekuje se rast doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (106% posto indeksno). Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje su planirani u iznosu od 2.991,9 miliona KM i isti su veći za 167,8 miliona KM u odnosu na iznos u Budžetu za 2023. godinu", kaže Čavalić.

Prema navedenom, Vlada FBiH ne očekuje spuštanje zbirne stope stope doprinosa za ovu godinu.

"To znači da se neće usvajati fiskalni zakoni, odnosno još konkretnije to znači da tokom 2024. godine nema govora o 1.000 KM minimalnoj plati", zaključio je Čavalić.

Podsjećamo, nakon što nije usvojen set fiskalnih zakona koji bi omogućio određivanje minimanlne plate u iznosu od 1.000 KM, Vlada FBiH je donijela Odluku krajem prošle godine kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca do 2.520 KM bez oporezivanja.

Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši, s tim da ukupan iznos ne može preći 2.520 KM.