Finansije
0

Banka Japana pogoršala prognozu japanske ekonomije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Banka Japana revidirala je danas naniže izglede za japansku ekonomiju zbog posljedica zemljotresa i cunamija od 11. marta i zadržala svoju ključnu kamatnu stopu na nepromijenjenom nivou bliskom nuli.

Centralna banka Japana je upozorila na potonuće japanskog izvoza i stagniranje tražnje, dajući sumornu prognozu za tu treću po veličini ekonomiju na svijetu koja je do 11. marta bila na putu oporavka.

"Japanska ekonomija je pod jakim pritiskom, naročito u proizvodnom sektoru, kao posljedica katastrofalnog zemljotresa", navela je Banka Japana u saopćenju i dodala da će prognoza ostati takva "još neko vrijeme".

Centralna banka je samo mesec dana prije zemljotresa ocijenila da japanska ekonomija izlazi iz faze usporavanja, pri čemu su izvoz i proizvodnja u porastu, podsjetila je agencija AP.

Banka Japana je od zemljotresa ulila više od 80 biliona jena (937 milijardi dolara) u japanski finansijski sistem kako bi stabilizovala ekonomiju.

Centralna banka je danas takođe saopćila da će donijeti program, vrijedan bilion jena, za odobravanje jeftinih zajmova finansijskim institucijama u regionima, pogođenim prirodnim katastrofama.

Devetočlano vijeće Banke Japana je danas, kako se i očekivalo, jednoglasno odlučio da zadrži ključnu kamatnu stopu na nivou od nule do 0,1 posto, na kojem je od oktobra prošle godine, u nastojanju da podstakne ekonomski rast poljuljane japanske ekonomije.