"Zabrinuti smo"
18

Amerika apeluje na Kosovo da još jednom razmisle o ukidanju srbijanskog dinara

S. Š.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nakon što je Centralna banka Kosova saopćila da će od prvog februara jedina valuta za gotovinske transkacije biti euro, sada su Sjedinjene Američke Države pozvale tamošnje vlasti da još jednom razmisle i preispitaju odluku koja se tiče i ukidanja srbijanskog dinara.

Povodom "izuzimanja" srbijanskog dinara od prvog februara na Kosovu, portparol američke ambasade u Prištini je rekao da bi Vlada Kosova trebalo da se konsultuje sa zajednicama pogođenim ovom odlukom, da se pozabavi izraženom zabrinutošću međunarodne zajednice te da se osigura vrijeme za implementaciju odluke i da se ublaži uticaj koji ona može imati na stanovnike na koje se odnosi.

"Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra imati negativan uticaj na srpsku zajednicu na Kosovu. Prema zakonima Kosova, kao i na osnovu obaveza koje je Kosovo preuzelo Ahtisarijevim planom, Srbija ima pravo da šalje finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na Kosovu", navodi se u njihovom reagovanju.

Na ovakav poziv SAD-a, na press konferenciji sa ministrom za evropske poslove Češke Republike Martinom Dvoržakom, potpredsjednik Vlade Besnik Bislimi je naglasio potrebu potpune provedbe Ustava.

"Kada je u pitanju član 11. Ustava koji kaže da je na Kosovu u opticaju samo jedna valuta, isti prijatelji nam kažu 'nemojte ovo da primjenjujete'. Ustav je ili svetinja, i mora se provoditi, ili ćemo onda da beremo trešnje", odgovorio je on.

Inače, na Kosovu, u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom, stanovništvo koristi srbijanski dinar, a oni koji rade u institucijama Srbije na Kosovu također primaju plate u dinarima.

Penzije se isplaćuju i u dinarima, po srpskom sistemu, kao i dečji dodaci te socijalna davanja.

A posljednjom odlukom Centralne banke Kosova, Od 1. februara 2024. godine jedina valuta koja se može koristiti za obavljanje gotovinskih platnih transakcija i u platnom sistemu na Kosovu bit će euro.

"Ostale ne-euro valute mogu se koristiti na Kosovu samo kao vrijednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u ne-euro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u ne-euro valutama i za devizne aktivnosti", navedeno je u odluci Centralne banke Kosova.