Porezna oaza Luksemburg
19

Amazon u Evropi imao prihod od 44 milijarde eura, ali nije platio porez na dobit

B. T.
Kompanija odlično poslovala u pandemiji (Foto: Shutterstock)
Kompanija odlično poslovala u pandemiji (Foto: Shutterstock)
Amazon je u Evropi 2020. imao prihod od prodaje 44 milijarde eura, ali u Luksemburgu nije platio porez na dobit. Ta informacija pokrenula je nove polemike oko načina oporezivanja.

Podaci za kompanmiju Amazon EU Sarl, putem koje se vrši prodaja proizvoda stotinama miliona domaćinstava širom Evrope, pokazuju da je, uprkos prikupljanju rekordnih prihoda, luksemburška podružnica ostvarila 1,2 milijarde eura gubitka i zbog toga nije platila porez.

U stvari, toj podružnici je odobreno 56 miliona eura poreznih kredita koje može iskoristiti za nadoknađivanje svih budućih poreznih računa ako ostvari profit. Kompanija ima "uskladištene" prenesene gubitke u iznosu od 2,7 milijardi eura, koji se mogu koristiti protiv poreza na buduću dobit, piše The Guardian.

Luksemburška podružnica, koja se bavi prodajom u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Španiji i Švedskoj - zapošljava 5.262 radnika, što znači da prihod po zaposlenom iznosi 8,4 miliona eura.

Margaret Hodge, britanska laburistička zastupnica koja već dugo vodi kampanju protiv izbjegavanja poreza, rekla je kako se čini da se Amazonova neumoljiva kampanja groznog izbjegavanja poreza nastavlja.

"Amazonovi prihodi porasli su u pandemiji, ali i dalje svoju dobit preusmjerava u porezne oaze poput Luksemburga kako bi izbjegao plaćanje poštenog dijela poreza. Sve ove velike digitalne kompanije oslanjaju se na naše javne usluge, našu infrastrukturu i našu obrazovanu i zdravu radnu snagu. Ali za razliku od manjih preduzeća i vrijednih poreznih obveznika, tehnološki giganti ne uplaćuju pošteno u zajedničku kasu za opće dobro", rekla je Hodge.

Paul Monaghan, izvršni direktor Fondacije za poštene poreze, rekao je da su brojke zapanjujuće, čak i za Amazon.

"Glavnina Amazonovih prihoda u Velikoj Britaniji rezervirana je u inozemstvu, u luksemburškoj podružnici s ogromnim gubicima, što znači da ne samo da sada ne daju značajan porezni doprinos, već je malo vjerovatno da će to činiti u godinama koje dolaze, s obzirom na ogroman prijenos gubitaka koji su sada tamo nagomilali", kazao je Monaghan.

Računi Amazon EU Sarl registrirani u Luksemburgu pokazuju da je prodaja u 2020. godini porasla za 12 milijardi eura sa 32 milijarde eura u 2019. Računi koji se protežu na 23 stranice (u poređenju sa stotinama stranica za velike britanske kompanije) ne raščlanjuju koliko novca je Amazon dobio od prodaje u svakoj evropskoj zemlji.

Međutim, Amazonovi američki računi pokazuju da su se prihodi u Velikoj Britaniji porasli za 51 posto prošle godine na rekordnih 26,5 milijardi dolara, jer su se ljudi tokom lockdowna više kupovali online.