biznis
0

FBiH u oktobru dobija 155,7 miliona KM?

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Ukoliko Parlament Federacije BiH /FBiH/ u naredna dva dana usvoji rebalans budžeta za ovu godinu, FBiH bi početkom oktobra od međunarodnih finansijskih institucija trebalo da dobije 155,7 miliona KM, izjavio je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

On je ponovio da je rebalans budžeta, koji je u odnosu na sadašnji povećan za oko 116 miliona KM, osnovni uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, ali je dodao da se sa rebalansom budžeta obaveze iz aranžmana sa MMF-om ne završavaju i da je FBiH dobila revidirano pismo namjere sa novim obavezama.

Bevanda je istakao da će rebalansom biti riješene penzije do kraja godine i dug prema demobilisanim borcima.

"U rebalansu je osigurano 98 miliona KM za penzije. Moramo ovo završiti kako bismo bili mirni do kraja godine, a pogotovo u predizborno vrijeme kada počnu manipulaciju ovom kategorijom stanovništva", rekao je Bevanda i dodao da je u rebalansu planirano i 2,3 miliona KM za izmirenje duga prema demobilisanim borcima.

On je za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina" rekao da povećanje budžeta nije rezultat kredita, nego i izvornih prihoda.

"Od poreza na dobit u budžetu je prikupljeno 20 miliona KM. Tražili smo od javnih poduzeća da povećaju iznos dividende i tu smo imali povećanje za osam miliona KM, tako da smo prikupili 28,7 miliona KM", rekao je Bevanda.

On je dodao da se od međunarodnih finansijskih institucija, izuzev Evropske komisije, ništa novo ne dobija.
"Sve je već bilo u budžetu. U rebalansu smo, osim penzija i duga prema demobilisanim borcima, obezbijedili i novac za tri neodrživa kantona - Posavski kanton, Bosansko-podrinjski kanton i Kanton 10", rekao je Bevanda.